Slovenski odbojkarji tako pomembne tekme, kot je ta nocoj, v Stožicah niso še nikdar igrali. Zmaga v polfinalu evropskega prvenstva jim namreč prinaša nastop v velikem finalu, s čimer bi ponovili največji dosežek v zgodovini slovenske odbojke. Ovira, ki jim stoji na poti do najmanj novega srebrnega odličja, ki so ga osvojili pred štirimi leti, je zgolj ena – aktualna svetovna prvakinja Poljska. V slovenskem taboru so na obračun z odbojkarsko velesilo začeli razmišljati že takoj po četrtfinalnem skalpu evropskih prvakov Rusov, čeprav to ob navalu čustev ni bilo najlažje. »Po takšni tekmi se misli težko umirijo. Sam sem zaspal šele okoli pol štirih zjutraj, nekateri pa še kasneje,« je priznal libero Slovenije Jani Kovačič. Tudi zato je selektor Alberto Giuliani večji del torkovega dne namenil počitku in regeneraciji, zvečer pa odvodil le lažji trening.

Za obrambo Leonovega servisa potrebna tudi sreča

Povsem drugače je bilo včeraj, ko so se resno lotili analize današnjega nasprotnika, ki na prvenstvu tekmece melje kot po tekočem traku. Na poti do polfinala so izgubili le en niz, in sicer v uvodnem dvoboju proti Estoniji, v nadaljevanju pa po vrsti s 3:0 premagali Nizozemsko, Češko, Črno goro, Ukrajino, Španijo in nazadnje še Nemčijo. »Tudi Rusija je bila proti nam favorit. Jasno nam je, da proti takšnim reprezentancam, kot sta Poljska in Rusija, ne smemo delati napak. Skozi vso tekmo moraš ostati osredotočen, saj že ena točka lahko spreobrne cel potek,« je opozoril Tonček Štern. Kot je dejal, se taktika proti Poljakom ne bo bistveno razlikovala od tiste v četrtfinalu, saj bo s soigralci tudi danes poskušal nasprotnika čim bolj oddaljiti od mreže, znova pa bo ključnega pomena za uspeh tudi dober servis. »Proti vsem ekipam, ki so na vrhu svetovne lestvice, moraš servirati na vso moč in jih oddaljiti od mreže. Če si pri tem uspešen, ti je precej lažje v bloku in obrambi,« je razložil.

Spomin na zadnjo tekmo s Poljsko je sicer pri Slovencih še zelo svež, saj so se nazadnje z njo pomerili pred vsega šestimi tedni v kvalifikacijah za olimpijske igre in izgubili z 1:3. »Takrat smo se bojevali na vso moč, a nam ni šlo. Tokrat bo zagotovo drugače. Tedaj so bili Poljaki tisti, ki so imeli prednost domačega terena, danes bomo to mi. To bo velik plus za nas,« je zatrdil Štern. Igra Poljske se bo nedvomno vrtela okoli naturaliziranega Kubanca Wilfreda Leona, ki je za mnoge trenutno najboljši odbojkar na svetu. Poleg tega, da je izvrsten atlet, ga krasi tudi izjemen servis. »Sam ga poznam iz italijanskega prvenstva. Ko bo stal na črti za servis in serviral s 120, 130 kilometri na uro, bo ključna dobra obramba. Kako ubraniti tako močno žogo? Potrebna je tudi sreča. Žogo moraš poslati čim višje v zrak, da imaš dovolj časa za podajo in napad,« je še povedal 23-letni korektor.

Škoda, ker tako ni bilo že prej

Čeprav se Slovenci poskušajo osredotočiti le na današnjo tekmo, so tudi oni občutili, da je Slovenijo v teh dneh odbojka povsem obnorela. »Seveda je to zelo lepo, a škoda, ker tako ni bilo že prej. Zdaj na dan prihajajo ljudje, o katerih pred tem nisi nikoli nič slišal. A jaz vse sprejmem z odprtimi rokami in se jim zahvaljujem za čestitke,« je bil kar nekoliko oster Jan Kozamernik, ki je z reprezentanco še pred kratkim domače prijateljske tekme in kvalifikacije za ligo narodov igral pred skoraj praznimi tribunami. Zdaj je zgodba povsem drugačna, saj tokrat v Stožicah ne bo enega praznega sedeža. Zadnjih 2500 vstopnic, ki jih je Odbojkarska zveza Slovenije dala v prodajo včeraj, je pošlo v minuti in 58 sekundah. »Malo te evforije občutimo tudi mi, a po drugi strani ostajamo mirni, saj še nismo zadovoljili naših ambicij. Novic o nas nisem prebral skoraj nič. Kar sem videl, je bilo večinoma po družbenih omrežjih,« je povedal Kovačič.

Če slovenska vrsta ni vajena takšne pozornosti, je v deželi njihovih tekmecev povsem drugače. Poljski odbojkarji so v svoji državi zvezdniki največjega kova, podobno kot smučarji skakalci in nogometaši. »Da bo imela Slovenija močno podporo navijačev, me ne moti. Seveda bi raje na tribunah videl 8000 naših navijačev, a moji igralci so vajeni igranja v razprodanih dvoranah,« je dejal karizmatični selektor Poljske Vital Heynen. O Slovencih je včeraj govoril zelo spoštljivo, navsezadnje je Poljska proti njej na evropskih prvenstvih izgubila dvakrat zapored. »Proti Sloveniji sem igral le enkrat in zmagal. Čaka nas veliki test. Slovenija je ekipa dobrih igralcev, ki igrajo skupaj že zelo dolgo, kar je velika prednost, a hkrati tudi slabost. Če kdo od njih ne igra dobro, izgubijo kakovost. So zasluženo v polfinalu. Ali bodo postali tudi zasluženi finalisti? Ne vem,« je še pristavil Belgijec.

Slovenci v Parizu proti Francozom ali Srbom

V drugem polfinalnem paru, ki bo odigran jutri ob 21. uri v Parizu, se bosta med seboj pomerili Francija in Srbija. Francozi, ki so eni od štirih gostiteljev prvega dela prvenstva in gostitelji zaključnega dela, nadaljujejo z mojstrskimi predstavami na šampionatu. Potem ko so se sprehodili skozi skupinski del in na petih tekmah oddali le en niz, so v osmini finala s 3:0 odpravili Fince, v četrtfinalu pa z istim izidom še Italijane (3:0; 16, 25, 14). Za zmago pred 7025 navijači so potrebovali vsega 84 minut, nerešljivo uganko za naše zahodne sosede pa je predstavljal Stephen Boyer. Dosegel je kar 25 točk, 13 pa jih je dodal Ervin Ngapeth. »V Pariz odhajamo, da premagamo kogar koli, ki se nam bo postavil naproti,« je samozavestno napovedal Stephen Boyer.

Precej več dela so imeli z Ukrajino srbski odbojkarji, ki jih vodi nekdanji selektor Slovenije Slobodan Kovač. Zmagovalci predtekmovalne skupine B v Belgiji, kjer niso izgubili nobene tekme, so v tem dvoboju veljali za favorite, po hudem boju v Antwerpnu pa po dobrih dveh urah s 3:2 (-21, 23, 22, -19, 9) le strli trdožive Ukrajince. Najboljši v srbski ekipi je bil Aleksandar Atanasijević s 24 točkami, 21 pa jih je dodal še Uroš Kovačević. Pri Ukrajincih se je najbolj izkazal Jan Jereščenko z 18, eno manj je dosegel Dmitro Vjetski. »Najboljšo predstavo smo pokazali v petem nizu. To je bilo odločilno, da smo zmagali in zdaj odhajamo v Pariz,« je dejal srbski reprezentant Srečko Lisinac.