Prejšnji teden se je na Japonskem začelo deveto svetovno prvenstvo v ragbiju, ki bo potekalo do 2. novembra. Svetovno prvenstvo je prvič v Aziji, prvič pa na njem nastopa ekipa, ki jo vodi ženska. Alana Gattinger je športna direktorica kanadske ragbi reprezentance, in čeprav Kanadi ne napovedujejo posebno dobre uvrstitve, se je njihova voditeljica že zapisala v zgodovino. Tridesetletna Alana Gattinger je športna direktorica kanadske ekipe od leta 2017, skupaj s trenerjem Kingsleyjem Jonesom pa sta ekipo vodila skozi kvalifikacije za svetovno prvenstvo.

Svojo kariero je začela kot članica logistične ekipe na svetovnem prvenstvu leta 2015 v Angliji, kot športna direktorica pa deluje kot vez med ekipo, organizatorji prvenstva in svetovno ragbi zvezo. Prav na svetovnem prvenstvu leta 2015 naj bi se odločila, da želi nekoč prevzeti vodenje ekipe, kar ji je uspelo pri 30 letih. Glede na to, da sama nikoli ni trenirala tega športa in da tudi sicer ne prihaja iz družine s tradicijo ragbija, se je v vmesnem času morala naučiti pravil tega športa in si prislužiti zaupanje tako trenerjev kot igralcev. Čeprav poznavanje igre ni ključno za opravljanje njenega dela, pa je, kot pravi sama, bistveno za razumevanje potreb ekipe, ki šteje 30 igralcev in 20 članov podpornega osebja.

Morda se Alani Gattinger med športnimi direktoricami kmalu pridruži tudi Rusinja Ksenija Getmanova, ki je na svetovnem prvenstvu zadolžena za logistiko pri ruski ekipi. V nasprotju s Kanadčanko je Getmanova nekoč trenirala ragbi, ob vpisu na fakulteto pa je treniranje opustila in se posvetila športnemu sojenju. Leta 2018 je tako sodila na evropskem prvenstvu v ragbiju za ženske, kjer jo je opazila ruska ragbi zveza. Štiriindvajsetletna Getmanova je pred tem že delala za zvezo kot trenerka otroških ekip, njen cilj pa je, da bi nekoč postala športna direktorica ekipe, kot je to uspelo Alani Gattinger.

Ženske prve, ki so med ragbijem nosile čelade

Medtem ko Gattingerjeva in Getmanova postavljata nove mejnike za ženske v ragbiju, je stanje v ženskem ragbiju seveda nekoliko drugačno. Če je ženski nogomet z zadnjim svetovnim prvenstvom v Franciji pridobil nekoliko veljave, je ženski ragbi medijsko še vedno precej v ozadju, za kar so krivi tudi družbeni predsodki do žensk v kontaktnih in pogosto nasilnih športih. Ženska ragbi zveza deluje po enakih pravilih kot moška, prvo svetovno prvenstvo pa je bilo organizirano le štiri leta po prvem moškem.

Začetki ženskega ragbija segajo v drugo polovico 19. stoletja, predvsem na Britansko otočje, prvi dokumentiran poskus ustanovitve ženske ragbi ekipe pa so zabeležili leta 1891 na Novi Zelandiji, kjer so turnejo ženske ekipe nato morali odpovedati zaradi prehudega javnega zgražanja. Žensko ragbi zvezo so leta 1903 dobile Francozinje, leta 1913 Angležinje, a je zaradi podobno močnega neodobravanja javnosti večina tekem potekala »za zaprtimi vrati«.

Med prvo svetovno vojno so ženske igrale ragbi v dobrodelne namene, še zlasti uspešna je bila ekipa iz Cardiffa, v kateri so igrale zaposlene v tamkajšnji pivovarni. Članice ekipe iz Cardiffa so tudi prve na glavi nosile zaščitno opremo, kar so storile več desetletij prej, preden je to padlo na pamet moškim. Ragbi so ženske pred 30.000 obiskovalci igrale tudi leta 1921 v Sydneyju, leto pozneje pa so fotografijo s tekme objavili v časniku The Times, kar se je izkazalo za napako, saj so zatem oblasti po pritisku javnosti Avstralkam do nadaljnjega prepovedale igranje.

Bo ženski ragbi podobno uspešen kot ženski nogomet?

Ženski ragbi se je v javnost vrnil šele v 60. letih prejšnjega stoletja, najprej kot univerzitetni šport v Veliki Britaniji in Franciji, leta 1970 pa je svojo žensko ragbi zvezo dobila tudi Kanada, dve leti pozneje še Združene države Amerike. Profesionalne lige so se oblikovale v 80. letih prejšnjega stoletja, v 90. pa prva večja tekmovanja. Prvo svetovno prvenstvo v ženskem ragbiju je bilo na sporedu leta 1991, štiri leta po prvem moškem, nazadnje pa so ga leta 2017 na Irskem osvojile Novozelandke, ki so tudi najuspešnejše igralke ragbija na svetu, saj so na prvenstvu zmagale petkrat. Sledi jim ekipa Anglije, ki se je že sedemkrat uvrstila v finale. Torej podobno kot pri moškem ragbiju.

Naslednje svetovno prvenstvo v ženskem ragbiju bo leta 2021 na Novi Zelandiji, kar bo tudi priložnost, da se ženski ragbi, tako kot nogomet, prebije v ospredje. Do takrat pa bodo najbolj vidne ženske v ragbiju očitno tiste na moških klopeh.