Pompeo je ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v pogovoru s skupino, ki nasprotuje iranskemu režimu, dejal, da so sankcije za podjetja odgovor na kršitve enostranskih ameriških sankcij. »Kitajski in vsem ostalim sporočamo, da bomo reagirali na vsakršno kršitev,« Pompea povzema AFP.

Kot je še povedal na zasedanj v New Yorku, bodo sankcionirali tako podjetja, kot tudi njihove izvršne direktorje. Izrazil je tudi prizadevanja ZDA, da iransko revolucionarno gardo ločijo od iranskih družb.

»ZDA bodo še okrepile prizadevanja, da države in podjetja poučimo o tveganjih pri poslovanju z iransko revolucionarno gardo in njihovimi podjetji, obenem pa jih bomo kaznovali, če bodo kljub našim opozorilom vztrajali pri sodelovanju z njimi,« je še povedal Pompeo.

Pompeo je sankcije napovedal v času, ko si nekatere države na čelu s Francijo ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku prizadevajo organizirati srečanje med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, da bi zrahljala napetosti med državama.

Rohani bi podprl pogajanja z ZDA le v zameno za odpravo sankcij

Rohani je v današnjem nagovoru pred Generalno skupščino Združenih narodov zavrnil kakršnakoli pogajanja z ZDA, dokler bodo proti Teheranu veljale sankcije. Dodal je, da ga ne zanima niti »spominska fotografija« s Trumpom.

»Ukinite sankcije, da odprete pot za začetek pogajanj,« je pozval Rohani v New Yorku. Iran namreč ne more jemati resno vabila na pogajanja, če ZDA trdijo, da so uvedle najstrožje sankcije proti dostojanstvu in blaginji iranskega ljudstva, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

»Kako naj jim verjamemo, ko ameriški vladni predstavniki pozdravljajo tiho ubijanje velikega naroda in pritiske na življenja 83 milijonov Irancev, predvsem ženske in otroke,« je dodal.

Po več poskusih evropskih voditeljev, da bi organizirali srečanje med Rohanijem in Trumpom, je iranski predsednik zavrnil nekaj, kar razume le kot priložnost za fotografiranje. »Spominske fotografije so končna faza pogajanj, ne prva,« je bil kritičen.