Kar 60 odstotkov žensk si želi bolje spoznati različne kontracepcijske metode. Ker so ginekologi pri svojem delu v ambulanti pogosto časovno omejeni je zdaj tudi pri nas na voljo priljubljena aplikacije Shazam, ki lahko ženskam pomaga pri pripravi na pogovor že v čakalnici.

Kot je ob dnevu kontracepcije povedala ginekologinja Tinkara Srnovršnik, dr. med., spec. ginekologinja in porodničarka je v Sloveniji na voljo širok nabor kontracepcije, omenjena aplikacija pa bo kot novo inovativno orodje s pregledom uporabnici najbližjih metod kontracepcije nedvomno dobrodošlo. »Nova aplikacija, ki je na voljo, ima torej v današnji dobi informacijske tehnologije mesto pri osveščanju laične javnosti o različnih metodah kontracepcije in s tem preprečevanju nenačrtovane nosečnosti. Slednje je še posebej dragoceno pri mlajših, bolj ranljivih generacijah, ki jim raba mobilnih aplikacij sicer predstavlja del vsakdana,« je pozdravila novost Srnovršnikova.

Kontracepcijske metode so razvrščene na podlagi petih vprašanj o življenjskem stilu in potrebah, uporabnica pa ima tudi možnost, da izve več o različnih metodah kontracepcije. Ob koncu vprašalnika uporabnica izbere tri metode, o katerih želi največ izvedeti od ginekologa. Na področju kontracepcije obstaja veliko možnosti, zato bo aplikcija v pomoč tako ženskam kot njihovim ginekologom.

Z odgovarjanjem na pet preprostih vprašanj se uporabnici prikažejo najbolj primerne metode kontracepcije. Aplikacija neodvisno primerja vse metode kontracepcije. Nobena možnost ni izključena in različnim potrebam daje enako težo. Na ta način lahko ženske ugotovijo svoje najljubše metode in se o njihovi ustreznosti pogovorijo z ginekologinjo oziroma ginekologom.