"Želijo spremeniti vlado, naj imajo volitve," je v parlamentu dejal Johnson, medtem ko se vrstijo pozivu k njegovemu odstopu.

Opozicijskim strankam, med njimi največji laburistični stranki, je Johnson dejal, da imajo danes do konca seje čas, da vložijo predlog za glasovanje o nezaupnici vladi, o kateri bi lahko glasovali že v četrtek.

Opozicijo je ob tem okaral, da ne dela nič, razen zavlačuje. "Bodo zbrali pogum za delovanje ali bodo spet zavračali prevzemanje odgovornosti in storili nič drugega, kot se jezili in zavlačevali," je povedal Johnson, ki se je predčasno vrnil iz New Yorka.

Za padec vlade po tej poti zadostuje že navadna večina v parlamentu. Johnson sicer tudi sam podpira predčasne parlamentarne volitve, a bi imela opozicija pred razpisom volitev na voljo 14 dni, da oblikuje alternativno vlado.

Britanski poslanci so se po malo več kot dveh tednih suspenza danes vrnili v parlament, potem ko je vrhovno sodišče v torek razsodilo, da je bila odločitev premierja o začasni prekinitvi dela parlamenta pred rokom za brexit nezakonita.

Johnson je začasen suspenz parlamenta predlagal konec avgusta, češ da ga potrebuje za predstavitev programa dela nove vlade, kraljica Elizabeta II. pa ga je odobrila. Prekinitev se je začela 10. septembra in naj bi trajala do 14. oktobra. A sodišče je v torek razsodilo, da je bila odločitev premierja o prekinitvi dela parlamenta pred rokom za brexit nezakonita in zato neveljavna, parlament pa ni suspendiran.

Poslanci, ki nasprotujejo izstopu države iz EU brez dogovora, premierja obtožujejo, da je bil namen prekinitve dela parlamenta predvsem zajeziti njihova prizadevanja, da bi tak izstop preprečili.