Že v 19. stoletju so pisali, da ženski narava nalaga, da ostaja zavezana družini in zasebnosti. Vse do danes je najvišja na lestvici vrednot vsake ženske poleg materinstva skrb za zdravje in skrb za svojo samopodobo. Tudi raziskava, ki je zajela 7000 žensk iz Slovenije in drugih zahodnoevropskih držav, naročilo pa jo je podjetje Gedeon Richter, med drugim kaže, da ženske postavljajo dobro počutje, interese in celo zdravje svojih bližnjih pred svoje lastno.

Skrb za svojo družino je njihov primarni vir zadovoljstva, pri čemer pa pogosto postavljajo svoje zdravje na drugo mesto. Pa vendar bi morala ženska z dano ljubeznivostjo, nežnostjo, predvsem pa polno mero pozornosti zaživeti v polni meri svojega dostojanstva. »Da bo uspešna v obvladovanju morebitnih pasti in težav partnerskega odnosa in v vključevanju v socialno okolje, mora igrati pomembno vlogo njena sposobnost razvijanja spolne privlačnosti, še posebno ob prehodu v pomenopavzno obdobje. Z iznajdljivostjo lahko ženska današnjega časa z uporabo sodobnih naravnih in sintetičnih farmacevtskih preparatov, naravnih metod, zdravega življenjskega sloga, številnih tehničnih pripomočkov izboljša svojo zunanjo podobo, pridobi samozavest, življenjsko motivacijo in tako bistveno poviša kakovost svojega življenja,« meni prof. dr. Adolf Lukanović, specialist ginekologije in porodništva. Tudi zato bi morale biti ženske o kontracepciji in svojem zdravju bolj ozaveščene ter sebe pogosteje postavljati na prvo mesto.

Varna spolnost

Izbira varne kontracepcije je najpomembnejše zdravstveno vprašanje žensk, čeprav jih kar 43 odstotkov ne uporablja nobene zaščite, najpogosteje uporabljeni kontracepciji med Slovenkami pa sta tabletka in kondom. Kot pravi prim. Darija Mateja Strah, specialistka ginekologije in porodništva ter strokovna vodja Diagnostičnega centra Strah, je prav zavedanje o pomenu varne, zdravju neškodljive sodobne kontracepcije pri Slovenkah široko zastopano. »Kontracepcijska tabletka predstavlja najvišji odstotek uporabe vseh metod zanesljive zaščite,« pravi Strahova, ki omeni, da bi bilo potrebno še boljše ozaveščanje javnosti o dodatnih, zdravju dobrobitnih lastnostih kontracepcije. »Zdravniki so najpomembnejši za strokovno priporočilo, katero obliko zaščite izbrati. Dodatne informacije poiščejo uporabniki v medijih, zato je edino sprejemljivo strokovno utemeljeno poročanje.«

Zdrava in varna spolnost

Zdrava in varna spolnost pomembno vpliva na kakovost našega življenja. Med vprašanimi v raziskavi 74 odstotkov Slovenk ljubi svojega partnerja, hkrati pa je le 53 odstotkov izmed njih zadovoljnih s svojim spolnim življenjem. Še posebno po rojstvu otrok se je spolna aktivnost zmanjšala skoraj četrtini žensk. Izbira varne kontracepcije je najpomembnejše zdravstveno vprašanje žensk, čeprav jih kar 43 odstotkov ne uporablja nobene zaščite. Glede tega so med Slovenkami najbolj znane in uporabljene metode kontracepcije tablete za peroralno kontracepcijo (10,8 odstotka) in kondomi (18,1 odstotka). Glavni dejavniki uporabe tabletk pri Slovenkah so, da so enostavne za uporabo, ponujajo zanesljivo in učinkovito zaščito pred nosečnostjo in uravnavajo menstruacijski ciklus, prav tako ne ovirajo spolnega odnosa.

Skrb za ginekološko zdravje premajhna

Ženske menijo, da so težave z menstruacijo druga najpomembnejša ženska zdravstvena tema. Skoraj vsaka druga ženska, stara od 25 do 50 let, se redno spopada z menstrualnimi bolečinami in več kot polovica te starostne skupine ima vsaj en simptom, ki bi lahko vzbudil sum bolezni ženskega genitalnega trakta, na primer miome. Izmed 28 odstotkov vprašanih, ki so jim diagnosticirali miome, najpogostejše tvorbe v mišični steni maternice, petina čuti omejitve pri vsakdanjih aktivnostih, spanju in delu. Toda le tretjina žensk z diagnozo miomov se zdravi.