Ameriški proizvajalec robotov Boston Dynamic, ki je leta 1992 zrasel na kampusu slovite ameriške univerze Massachusetts Institute of Technology (MIT) in je danes v lasti japonskega konglomerata SoftBank Group, je širši javnosti postal znan leta 2005. Tedaj je podjetje predstavilo svojega prvega štirinožnega robota. Poimenovali so ga BigDog oziroma veliki pes, namenjen pa je bil ameriškim vojakom. Robot naj bi v vlogi mehaniziranega osla na bojišču prenašal vojaško opremo, a se je izkazal za neuporabnega, ker je bil preglasen.

Podjetje je v naslednjih letih predstavilo številne nove prototipe robotov. Večina je bila štirinožcev, med njimi pa se je našel tudi dvonogi robot z rokami. Podjetje je z izdelki še naprej poskušalo prepričati Pentagon, javnost pa je občudovala predvsem sprotnost oziroma zmožnost ohranjanja ravnotežja njihovih robotov in tudi njihovo hitrost. Robot Cheetah je leta 2012 podrl rekord in postal najhitrejši kopenski štirinožni robot, ko je med tekom dosegel hitrost 45 kilometrov na uro.

Industrijska različica že v prodaji, potrošniška naj bi sledila

Podjetje je včeraj razkrilo, da njihov robot Spot, ki zmore teči navkreber in hoditi po stopnicah, naposled prihaja v prodajo. Robot lahko teče s hitrostjo blizu 6 kilometrov na uro, lahko obratuje v temperaturnem razponu od -20 stopinj Celzija do 45 stopinj Celzija, opremljen pa je tudi s 360-stopinjsko kamero, ki mu omogoča vpogled v vse smeri. Prenašati zmore 14 kilogramov, z eno baterijo pa zdrži do 90 minut obratovalnega časa.

Čeprav gre robot v prodajo, ga ne bo mogel kupiti kar vsak. Razlog ni zgolj v visoki ceni, ki je podjetje sicer ni razkrilo, a se naj bi gibala okoli cene avtomobila. Podjetje bo robota namreč prodajalo zgolj posebnim strankam, ki delujejo na področju gradbeništva, plinske in električne infrastrukture in reševanja. Kdor želi kupiti robota bo moral dokazati, da se ukvarja z enim od teh področij.

Če si želite robota za vsakdanje potrebe, pa boste morali počakati, da podjetje v prodajo pošlje manjšo različico Spota. SpotMini v višino meri 76 centimetrov in zmore odpirati vrata, prinesti pijačo iz hladilnika in posodo pospraviti v pomivalni stroj. Začetek prodaje manjšega Spota je podjetje lani napovedalo za letos.