Policisti so glede posla, ki je bil eden od ključnih razlogov za temeljito prevetritev vodstva Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v zadnjih mesecih, sprva sumili direktorja družbe Lonstroff Slovenija Petra Webra, hišne preiskave marca letos pa so po pisanju Siola očitno prinesle nove dokaze, ki zdaj obremenjujejo Petka.

Na policiji na vprašanje Siola, ali je med osumljenimi tudi prvi mož podjetja Svet Re in kaj mu očitajo, niso odgovorili. Več informacij o preiskavi niso portalu posredovali niti s specializiranega državnega tožilstva, ki usmerja preiskavo. Petek je medtem za Siol povedal, da preiskave, ki poteka v zvezi s prodajo zemljišč v Logatcu, ne komentira.

Gre sicer za prodajo zemljišča na območju nekdanje tovarne KLI Logatec, kjer je Lonstroff zgradil tovarno medicinskih elastomerov in načrtuje tudi njeno širitev v prihodnje.

Gre za preprodajo zemljišča, ki ga je DUTB prodala nepremičninskemu podjetju Svet Re, ta pa po še enkrat višji ceni Lonstroffu. Posel je potekal tako, da je DUTB okoli 51.000 kvadratnih metrov od skupno približno 100.000 kvadratnih metrov zemljišča, ki ga je prevzela od nekdanje Factor banke, prodala nepremičninski družbi Svet Re za dva milijona evrov. Svet Re je pet dni pozneje omenjenih 30.000 kvadratov zemljišča Lonstroffu prodal za tri milijone evrov, šele z denarjem od te kupnine pa nato poravnal kupnino DUTB. Storjena škoda v primeru preprodaje za Lonstroff naj bi bila tako 1,7 milijona evrov.

Zaradi medijskih informacij o Webru kot osumljencu se je aprila odzval tudi matični Lonstroff in poudaril, da je bilo v postopke vključeno celotno vodstvo podjetja, ki se je z nakupom po dogovorjeni ceni tudi strinjalo. Dosežena cena je bila, kot so navedli v Lonstroffu, po njihovem vedenju in presoji sprejemljiva tržna cena za navedeno zemljišče.

Je pa preiskava organov pregona po pisanju Siola preprečila nov posel, ki bi lahko vplival na razplet zgodbe in organom pregona onemogočil odvzem domnevno nezakonite premoženjske koristi.

Podjetje Svet Re je namreč v začetku aprila prodalo še preostalih 18.000 kvadratnih metrov zemljišča, ki ga je leta 2017 odkupilo od DUTB. Kupilo ga je podjetje DB Investicije, ki je bilo ustanovljeno nekaj mesecev pred tem.

DB Investicije kljub podpisani prodajni pogodbi in dejstvu, da mu je banka BKS odobrila 2,55 milijona evrov posojila, po informacijah portala ni poravnalo kupnine. Prvi mož podjetja DB Investicije Boštjan Prebil, sicer tudi direktor in največji lastnik družinskega podjetja REM Power Skupina, ki se ukvarja z veleprodajo tehničnega blaga na slovenskem trgu in trgih v regiji, za portal ni bil dosegljiv za pojasnila.

Petek je medtem vztrajal, da ni šlo za umikanje premoženja pred organi pregona. "Prodaja preostalega dela zemljišč je bila s prodajno predpogodbo dogovorjena že 15. 1. 2019, torej pred preiskavo, tako da tukaj ne obstaja nobena povezava," je pojasnil za Siol.

A portal navaja, da je sodišče v začetku julija odredilo začasno zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi. Ta velja tri mesece in se nato podaljšuje vse do konca preiskave. Na policiji so za Siol potrdili, da so se organi pregona za ta korak odločili zaradi nevarnosti, "da bodo vpletene osebe prejeto premoženjsko korist skrile, odtujile, uničile ali kako drugače z njo razpolagale, tako da bi onemogočile ali precej otežile njen odvzem po končanem kazenskem postopku".

Svet Re so sicer njegovi lastniki aprila, torej le nekaj dni po podpisu prodajne pogodbe z družbo DB Investicije poslali v likvidacijo.