Dolg dan je imel včeraj Aleksander Čeferin, medtem ko je vodstvo Evropske nogometne zveze (Uefe) gostil na uradnem zasedanju v Ljubljani. V dopoldanskem času je z ambasadorji Uefe obiskal Trg republike in zagnal enajst milijonov evrov vreden projekt, s katerim bo evropska nogometna organizacija v prihodnjih štirih letih poskušala še bolj povezati nogomet s šolskim sistemom. V popoldanskem času je v kletnih prostorih hotela Intercontinental vodil sestanek izvršnega odbora, ki se je zavlekel za debeli dve uri. Uefa je načrtovala, da bo Čeferin okoli 17. ure stopil pred številne domače in tuje novinarje, a je zaradi podaljšanega sestanka opravil medijske obveznosti šele v večernem času. »Opravičujem se za zamudo, a smo imeli resnično dolg sestanek. Veliko zadev smo morali uskladiti in glasovati o njih,« je začel Aleksander Čeferin.

Finalne tekme lige prvakov v velika mesta

Vodstvo Uefe je v skladu z napovedmi določilo, da bo finale lige prvakov leta 2021 potekal na stadionu v Sankt Peterburgu, leta 2022 v Münchnu, leta 2023 pa v Londonu na legendarnem Wembleyju. »Izbirali smo velika mesta, v katerih ne bo težav z ustrezno mobilnostjo. Vsa prizorišča imajo številne hotele, zato tudi cene v času finalnega dvoboja ne bodo preveč poskočile, kot bi v nekaterih manjših mestih,« je obrazložil Čeferin. Finale lige Evropa 2021 bo v Sevilli, istega leta bodo evropski superpokal organizirali v Belfastu.

Čeferin je prav tako naznanil, da bo liga narodov v sezoni 2020/21 dobila novo strukturo, v kateri bo Slovenija brez boja napredovala v tretji kakovostni razred, čeprav je lani po rezultatskem polomu izpadla v klet evropskega nogometa. Žrebanje bodo opravili marca prihodnje leto ob robu kongresa Uefe v Amsterdamu. V ligah A, B in C bo po novih pravilih igralo po šestnajst reprezentanc, v ligi D pa najslabših sedem. Zaključek lige narodov ne bo doživel sprememb – vsi štirje zmagovalci lige A se bodo tako kot letos pomerili na zaključnem turnirju.

Zelena politika Uefe

Po ligi prvakov in ligi Evropa bo leta 2021 zaživelo novo tekmovanje – Uefina konferenčna liga, v kateri bo predvidoma nastopilo 32 moštev. Čeferin je izpostavil zadovoljstvo, da je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) upoštevala uradno zahtevo Uefe po spremembi protokola v primeru namernih poškodb na igrišču, s čimer bodo bolj zavarovali zdravje nogometašev. Čeferin je prav tako izpostavil, da se je izvršni odbor Uefe seznanil s predstavitvijo nove študije glede boja proti piratstvu, aktualen je tudi boj proti prirejanju izidov.

»Vseh podatkov še nismo pridobili, a najpomembnejša je raven sodelovanja z vladami evropskih držav. Vsaka država ima vzvode, da toži in izvaja pregon, ki včasih ni najbolj učinkovit. Uefa ima pristojnosti na področju nogometa, ne moremo pa pošiljati ljudi za zapahe. Počakali bomo na dokončno študijo in sprejeli sklepe,« je dodal Čeferin. Uefa je pod njegovim vodstvom vsem 55 članicam Uefe priporočila, naj tako na reprezentančni kot klubski ravni ne gostujejo v državah, v katerih je ženskam prepovedan ali onemogočen dostop do stadionov. V času, ko svet vse bolj opozarja na uničujoče podnebne spremembe, je Uefa sprejela akt, da bo v vsaki od dvanajstih držav gostiteljic prihodnjega evropskega prvenstva posadila po 50.000 dreves.