Evropska vojaška misija Sophia je prvič, odkar v zadnjih treh letih v Splitu uri Libijce za pripadnike obalne straže, dovolila novinarki pariškega dnevnika Le Monde, da si je od blizu ogledala tečaj. Septembra v dalmatinski prestolnici sodeluje enajst libijskih vojakov na tečaju potapljanja, ki ga vodijo nekdanji pripadniki hrvaških specialcev. Večina Libijcev je podoficirjev, starih med 20 in 35 let. Tu je poleg hrvaškega inštruktorja tolmač, ki prevaja iz hrvaščine v arabščino in nazaj.

EU tudi s takšnim urjenjem libijskih obalnih straž poskuša preprečiti nezakonito priseljevanje iz Afrike na italijanska tla že v Libiji. Letos je bilo po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) tako ustavljenih okoli 6400 migrantov, kar je dvakrat več, kot jih je uspelo priti po morju na italijanska tla.

5000 evrov za udeleženca

»S 1700 kilometri obale potrebujemo take tečaje, a zaradi vojne jih ni mogoče organizirati,« je za pariški časnik dejal libijski oficir, ki je prišel iz Tripolisa obiskat udeležence urjenja v Splitu. Podobni tečaji z malce drugačnimi moduli potekajo na Malti, v Italiji, Španiji in Grčiji. Doslej je tečaje Sophia opravilo 555 Libijcev.

Povprečno stane urjenje enega udeleženca 5000 evrov. V Sophii radi poudarjajo, da na tečaju veliko pozornost posvečajo spoštovanju človekovih pravic in mednarodnega prava ter udeležence urijo tudi v tem, kako preprečiti, da bi migranti umrli sredi morja. Letos jih je po podatkih IOM utonilo blizu 700, nevladne organizacije so prepričane, da veliko več. Te tudi trdijo, da je zlasti po aprilu, ko je vladar večjega dela Libije Kalifa Haftar začel ofenzivo na Tripolis in tamkajšnjo mednarodno priznano oblast, premalo pripadnikov obalne straže. Obe strani moške pač potrebujeta za vojskovanje. Vseeno obe strani skušata pridobiti naklonjenost EU in njeno materialno pomoč ter se zato hvalita, kako zelo uspešni sta v boju proti nezakonitim migrantom. Vendar v operaciji Sophia sodelujejo samo enota vlade v Tripolisu.

Uspešno zmanjšanje migracij

EU je v zadnjih letih sicer uspelo precej onemogočiti migrantsko pot iz Libije v Italijo. V prvi polovici tega leta je v Italijo po morju prišlo 3000 migrantov, lani 42.000. Predvsem so bili pomembni sporazumi, ki jih je pred tremi leti z libijskimi plemeni in milicami sklenil tedanji italijanski notranji minister Marco Minniti. Milice, ki so prej služile denar s tihotapljenjem ljudi, je prepričal s kovčki denarja, da so jih začele ustavljati na poti v Italijo. Minniti je tudi oče pobude, da je EU začela vzpostavljati in uriti libijske obalne straže. Toda temnopolti migranti, ustavljeni v Libiji, morajo pogosto delati kot sužnji, se prostituirati, so žrtve posilstev, prihaja tudi do izsiljevanja njihovih družin, ki morajo po telefonu poslušati njihove krike, ko jih mučijo.