Po številnih pritožbah je špansko vrhovno sodišče danes prižgalo zeleno luč vladi, da premesti posmrtne ostanke diktatorja Francisca Franca (1892–1975) iz megalomanskega mavzoleja v Dolini padlih. S tem je zavrnilo pritožbo diktatorjevih potomcev, kar pa še ne pomeni, da ima vlada že povsem proste roke za ekshumacijo.

Šest sodnikov je po hitrem postopku soglasno zavrnilo pritožbo Francove fundacije in njegovih dedičev ter priorja Santiaga Cantere, poglavarja benediktinskih menihov v Dolini padlih, kjer je diktator pokopan. Ti nasprotujejo izkopu Francovih posmrtnih ostankov, prav tako ne soglašajo z izbiro kraja, kamor naj bi jih na predlog vlade premestili. Vrhovno sodišče je zavrnilo tudi njihov zadnji predlog, da bi pristali na pokop v družinski kripti v katedrali La Almudena sredi Madrida, kjer sta pokopana Francova hči in njen soprog. Ta katedrala v bližini kraljeve palače je kraj, kamor pogosto zahajajo neofašistične skupine obujat spomine na Francovo diktaturo.

Proti pokopu v osrednji katedrali

Razsodba sodišča gre dvakrat v prid vladi v odstopu socialističnega premierja Pedra Sancheza: odobrilo je, da se Francove ostanke odstrani iz bazilike v Dolini padlih in da se jih ne sme premestiti v omenjeno madridsko katedralo, saj bi bil to edinstven primer v Evropi, da bi bil fašistični voditelj pokopan v osrednji katedrali, kot so prepoved utemeljevali predstavniki vlade. Sodišče je tako implicitno podprlo vladni predlog, da se diktatorjeve ostanke premesti na pokopališče v kraju Pardo-Mingorrubio na obrobju Madrida, kjer je pokopana njegova žena.

Podpredsednica španske vlade Carmen Calvo je izpostavila, da je bila odločitev sodišča sprejeta soglasno, kar po njenem pomeni potrditev, da je Sanchezova vlada ravnala prav, ko je pred petnajstimi meseci začela ta postopek, ki so mu odločno nasprotovali Francovi vnuki in neofašistične organizacije pa tudi konservativnejši del španske katoliške cerkve. Vladna ekipa je projektu ekshumacije namenila precej časa, saj je zaradi odpora Francove družine in pristašev diktature vedno znova naletela na sodni zid.

Čeprav je vse nared za prenos diktatorjevih ostankov, pa vlada zdaj pravi, da bodo pred nadaljnjimi koraki najprej mirno preučili sodno odločitev, ker so do zdaj že prevečkrat določili datum ekshumacije, pa je potem zaradi pravnih preprek niso mogli uresničiti.

Izpolnitev obljube do volitev

Današnja razsodba vrhovnega sodišča sicer sovpada s ponedeljkovo razpustitvijo parlamenta in sklicem ponovnih predčasnih parlamentarnih volitev za 10. november. Po besedah Carmen Calvo bodo ekshumacijo poskušali opraviti pred 1. novembrom, ko naj bi se začela volilna kampanja, s čimer bi socialisti izpolnili obljubo, dano junija, ko so prevzeli oblast.

Francovih sedem vnukov pa ima še nekaj adutov. Sodišče bo moralo razveljaviti zaščitne ukrepe proti ekshumaciji, ki jih je sprejelo na zahtevo dedičev. Diktatorjevi potomci so že pred razsodbo tudi napovedali, da bodo zahtevali ustavno presojo, če bo vrhovno sodišče zavrnilo njihovo pritožbo. To bi pomenilo še mesec dni zamude. Ustavno presojo pa potrebujejo, da lahko špansko državo tožijo na Evropskem sodišču za človekove pravice.