Slovenijo po evropskem prvenstvu leta 2015 in srebrni medalji znova trese odbojkarska mrzlica. Nemara še bolj kot pred štirimi leti, saj slovenski odbojkarji šampionat igrajo pred domačim občinstvom. Predstava igralcev selektorja Alberta Giulianija v četrtfinalu proti Rusiji (3:1) je bila z naskokom najboljša, ki so jo prikazali v zadnjih letih. Na igrišču ljubljanskih Stožic so v ponedeljek odigrali taktično dovršeno in požrtvovalno, izjemno zrelost in psihično trdnost pa pokazali v končnicah. Tekmeca so z izvrstno igro v napadu razorožili na sprejemu, ga umaknili od mreže in prisilili v napake. V kar treh od štirih nizov so jih branilci evropskega naslova napravili po 10.

Slovenci dali lekcijo Rusom

Moštvo, ki je osvojilo letošnjo elitno ligo narodov in zadnja leta kroji svetovni odbojkarski vrh, je prejelo lekcijo, ki jo bo pomnilo še dolgo. Poraz proti junaški Sloveniji je bil njihov komaj drugi na zadnjih 23 tekmah na evropskih prvenstvih. Skalp so jim pred tem vzeli le še Italijani v četrtfinalu leta 2015. »Že cel turnir govorim, da favoritov ni. Seveda smo razočarani in žalostni. Vsaka reprezentanca si želi iti do konca. Analizirati moramo, kaj smo naredili narobe, kje so šle naše priprave po zlu,« je po porazu dejal ruski selektor Toumas Sammelvuo.

Podobno kot njegovi igralci so s precejšnjim šokom slovo Rusije od tekmovanja pospremili tudi ruski mediji. Svojega poročevalca je imel v Ljubljani ruski časnik Sport Express, ki se je po prepričljivi zmagi Rusije proti gostiteljici v skupinskem delu nadejal novega zmagoslavja. »Fiasko na evropskem prvenstvu,« je v svoji reportaži zapisal novinar, navdušen nad navijaško atmosfero v Stožicah. »Atletska Slovenija je Rusiji dala novo lekcijo,« je dodal in ob tem spomnil tudi na neuspeh njihove nogometne reprezentance v dodatnih kvalifikacijah pred desetimi leti, ko jih je Slovenija izločila v boju za mundial v Južnoafriški republiki.

Dejan Vinčić: Naš cilj je zlata kolajna

Če je slovenski selektor Giuliani še pred obračunom osmine finala proti Bolgariji v šali dejal, da je najboljši taktik na svetu, je v četrtfinalu potrdil, da so mu v tem segmentu trenerskega posla lahko kos le redki. Pred popravnim izpitom z Rusijo je svoje delo opravil z odliko, prednosti in slabosti tekmeca analiziral do potankosti, po koncu tekme pa žarel od zadovoljstva. »Sijajna tekma. Bili so favoriti, a ti ne zmagujejo vedno. Verjeli smo v zmago, fantje so bili izjemni. Dali so vse od sebe, tehnično, taktično… Vzdušje je bilo neverjetno, igrali smo skupaj z navijači. Energija je bila neverjetna, vse skupaj je neverjetno,« je povedal Alberto Giuliani.

Po uvrstitvi Slovenije v polfinale se vzporednice med zdajšnjim evropskim prvenstvom in tistim izpred štirih let vlečejo kar same. »Težko je primerjati zdajšnje prvenstvo in tisto leta 2015. Zdaj le igramo na domačih tleh pred svojo publiko. Da smo pred domačimi igralci odigrali tako, kot smo, nam pomeni še toliko več. Absolutno se ne bomo ustavili. Le zakaj ne bi še izboljšali dosežka izpred štirih let,« je bil presrečen slovenski podajalec Gregor Ropret. »Vsako prvenstvo je zgodba zase, vsaka tekma in niz sta zgodba zase,« pa je pristavil kapetan Slovenije Tine Urnaut. »Podobno je morda to, da smo 2015 v skupinskem delu izgubili s Poljsko in jo nato premagali v izločilnih bojih, zdaj pa se je zgodba ponovila z Rusi,« je dejal.

Prav Poljaki bodo naslednji tekmec Slovenije na šampionatu. Če so v Stožicah že padli branilci evropskega naslova, slovenski odbojkarji ne vidijo razloga, da ne bi v polfinalu prirezali peruti tudi visokoletečim svetovnim prvakom. »Imamo čas, da se pripravimo nanje. Zdaj smo tako močni, samozavestni in prepričani vase, kot smo bili, ko smo postali evropski podprvaki. Dosegli smo fenomenalen rezultat, a ne bomo se ustavili tu. Ne bomo se zadovoljili s tem. Naš cilj je zlata kolajna. Šli bomo ponjo,« pa je obljubil eden najbolj izkušenih članov slovenske vrste Dejan Vinčić. Dvaintridesetletnik si je s soigralci odhod v Pariz, kjer bosta odigrana finale in tekma za tretje mesto, po fenomenalnem uspehu že zagotovil.