Potem ko je pred letom dni v Zdravstvenem domu Hrastnik svojo koncesijsko ambulanto zaprla priljubljena zdravnica Aleksandra Jutreša Prah, ki je na preobremenjenost in nevzdržne razmere opozarjala nekaj let, je mnoge neprijetno presenetila tudi novica o odhodu ginekologinje Jelke Markovič Grahek.

Spomnimo, da so hrastniški občinski svetniki marca na predlog sveta zavoda zaradi nesposobnosti s položaja direktorice razrešili Marjeto Garantini, njen položaj pa je kot vršilec dolžnosti zasedel Gregor Pajić, ki se je tudi nemudoma lotil reševanja nevzdržnih razmer. »Delati sem začel konec aprila in se takoj soočil s pomanjkanjem zdravnikov, saj sem imel na mizi odpoved še ene zdravnice splošne medicine, ki je bila tudi strokovna vodja s slabim finančnim stanjem in skrhanimi odnosi v kolektivu,« pove Pajić, sicer ekonomist, ki mu je v nekaj mesecih slabo likvidnostno situacijo že uspelo izboljšati. »Pričakujem, da bomo konec leta poslovali pozitivno,« pravi Pajić, ki se je lotil tudi reševanja medsebojnih konfliktov. »Pri tem se držim načela, da tisto, kar velja za sodelavce, velja tudi zame. Težave pa skušam reševati mirno, preudarno in s spoštovanjem. Spodbujam jih pri učenju, jih pohvalim in se jim tudi zahvalim. Res pa je to dolgotrajen proces, saj se lahko tisto, kar dolgo in počasi gradiš, v hipu tudi poruši,« priznava Pajić. Največji problem ostaja pomanjkanje zdravnikov. »S temi težavami sem seznanil tako ministrstvo za zdravje kot tudi Združenje zdravstvenih zavodov in Zdravniško zbornico ter podal tudi predloge, kako bi lahko to stanje izboljšali. Zbornico in ministrstvo sem prosil za dodelitev specializanta zdravnika družinske medicine in zdravnika specialista družinske medicine. Prav tako smo prijavili potrebo po zaposlitvi tujega zdravnika. Prek zdravniške zbornice smo pisali 500 zdravnikom, a za zdaj brez uspeha, tako da ves kolektiv išče zdravnike tudi prek lastnih poznanstev,« pove Pajić. V Hrastniku bi ta trenutek takoj zaposlili dva zdravnika družinske medicine.

Ginekologinja odšla iz osebnih razlogov

Zdravnica ginekologinja dr. Jelka Markovič Grahek, ki je dala odpoved zadnja, nam je svoj odhod potrdila. »Odšla sem iz osebnih razlogov in boljših pogojev dela, ki mi jih ponujajo v laškem zdravstvenem domu,« je povedala za Dnevnik. Markovič-Grahekova, ki je bila v hrastniškem ZD med letoma 2004 in 2010 tudi direktorica, od leta 2014 do maja lani pa strokovna vodja, je namreč vrsto dela delala tako v Laškem kot v Hrastniku. V slednjem je opravila le 20 odstotkov vsega delovnega časa. A Pajić pravi, da so začasno težave z ginekologinjo že našli, dogovarjajo se tudi za nadomeščanje z drugimi ginekologinjami. »V Zasavju bo čez nekaj let kar nekaj zdravnic ginekologinj izpolnilo pogoje za upokojitev, zato vse kaže, da bo tudi to pri nas postal pereč problem,« opozarja Pajić.