Kazalo je, da bo nepričakovan sobotni poraz nogometašev Dinama v Varaždinu osrednja hrvaška nogometna vest konca tedna. Varaždin je namreč v devetem krogu dosegel šele prvo zmago na prvenstvu, in sicer proti visokoletečemu Dinamu, ki je sredi minulega tedna v ligi prvakov nadigral Atalanto s 4:0. V Kvarnerju je zavel optimizem, da se lahko Rijeka z zmago »na derbiju pod Učko«, kot ga imenujejo hrvaški mediji, kljub rezultatski krizi zadnjih krogov v Pulju priključi vrhu lestvice. Rijeka je svoj posel v Istri opravila z odliko in prepričljivo zmagala s 3:0. Kot strela s sicer oblačnega istrskega polotoka je v nedeljo zvečer udarila vest, da je Igor Bišćan postal nekdanji trener Rijeke.

Igor Bišćan je na Reki ves čas, odkar je zamenjal slovenskega trenerja Matjaža Keka, hodil po tankem ledu. Večkrat se je v odnosu med njim in predvsem navijaško skupino Armada, ki se ji je zameril v času aktivne kariere za Dinamo, led razpočil, a je nekdanji uspešni trener ljubljanske Olimpije vselej ostal na gladini. Do nedelje, 22. septembra, ko se je reška avantura po slabem letu končala. Napeto ozračje v klubu je doživelo vrhunec pred zadnjim krogom hrvaškega prvenstva.

Tri dni pred tekmo z Istro 1961 je bil Bišćan na klubski tiskovni konferenci uvodoma miren. Bolj ko so se v nadaljevanju vrstila neprijetna novinarska vprašanja, bolj je postajal živčen. Na vprašanje, kako komentira izjavo anonimnega igralca Rijeke, ki je za športni dnevnik Sportske novosti dejal, »da so nogometaši pod vodstvom Matjaža Keka trenirali kot starejše ženske, na tekmah pa tekli kot konji, pod vodstvom zdajšnjega trenerja pa trenirajo kot konji, na tekmah pa tečejo kot stare ženske«, je Igor Bišćan odgovoril z vprašanjem: »Mislite, da bi bil trener Rijeke, če bi igralci nekdaj tekli kot konji?«

Bišćan ima številne podpornike

Reški Novi list je Bišćanov odgovor označil kot neupravičen napad na nekdanjega trenerja Rijeke Matjaža Keka. Ker je zdajšnji slovenski selektor na Reki zapisan z zlatimi črkami tako med navijači kot novinarji, je bil pritisk na Bišćana vse večji. »Nekaterih stvari sem se preprosto naveličal. Nisem imel najboljših razmer za delo, a sem vseeno ponosen na to, kar sem naredil na Reki. Odločil sem se, da prekinem sodelovanje,« je dileme razrešil Igor Bišćan.

Zagrebčan je na klopi Rijeke zdržal 348 dni. V skoraj letu dni je bil rezultatsko uspešen. Vrhunec je bila pokalna lovorika, ko je Rijeka v Pulju premagala Dinamo. Na državnem prvenstvu je bila Rijeka za Dinamom podprvak. Na 43 tekmah je Bišćan dosegel 26 zmag. Kljub razmeroma dobri statistiki se na Rujevici niso pretirano trudili, da bi Bišćana zadržali v klubu. Da ima na Hrvaškem precej podpornikov, kaže tudi podatek, da je prvi kandidat za prevzem mlade hrvaške reprezentance. V spletnem portalu Index so Bišćanu v podporo denimo zapisali, »da je Rijeka najverjetneje edini hrvaški klub, ki nima pravega levega bočnega igralca, igralno mesto pa zapolnjuje z nogometaši s 'krivimi nogami'.« Dodajajo, da je s takšno postavo, kot jo je imela Rijeka, nemogoče pričakovati dober rezultat, a ga je Bišćan vseeno dosegel.

Izziv za Rožmana

Vodstvo Rijeke po Bišćanovem odstopu znova rešuje klubski položaj s slovenskim strokovnjakom, in sicer šestintridesetletnim Simonom Rožmanom. Rožmana si je pred leti za svetovalca v klubu želel že Matjaž Kek. In če ima Mariborčan o nekom dobro mnenje, ga imajo tudi na Rijeki. Za Radio Istra, ki ima v okolici Reke največ poslušalcev, je Simon Rožman danes dejal, da se veseli novega izziva.

V Večernjem listu so v okvirju predstavili Rožmana kot nekdanjega trenerja Celja in Domžal, ki mu je od trenerjev najbolj všeč Pep Guardiola, medtem ko je po vodenju bolj podoben Jürgenu Kloppu. Dodali so, da je največji mednarodni uspeh dosegel, ko je v kvalifikacijah za ligo Evropa izločil Freiburg. Na hrvaški nacionalni televiziji so v oddaji Stadion dejali, da Rožmana čaka velik izziv, saj sta njegova predhodnika Matjaž Kek in Igor Bišćan ena največjih strokovnjakov na tem prostoru. Koliko bo imel pri svojem delu proste roke Rožman, bo pokazal izkupiček pogajanja s športnim direktorjem kluba Srečkom Juričićem. Rožman ob sebi namreč ne želi Bišćanovih pomočnikov, temveč svoje najtesnejše sodelavce, med katerimi je na prvem mestu Aleš Kačičnik, med izbranci pa naj bi bil tudi Alen Obrez.