Statistika rezultatov Poljske, polfinalnega tekmeca Slovenije na evropskem prvenstvu v odbojki, je na letošnjem prvenstvu izjemna. Poljaki so na poti do polfinala izgubili le en niz, in sicer v uvodnem dvoboju proti Estoniji. V nadaljevanju so po vrsti s 3:0 premagali Nizozemsko, Češko, Črno goro, Ukrajino, v osmini finala Španijo, v četrtfinalu pa Nemčijo. Od zadnjih šestih dvobojev je le ena reprezentanca proti Poljski v enem nizu osvojila 20 točk. To je bila v drugem nizu Nemčija, a se je njen zbir končal že pri 21. točki!

Slovenija se je v sklopu olimpijskih kvalifikacij proti Poljski merila prejšnji mesec. Tedaj je bila v Gdansku gostiteljica Poljska, ki je bila boljša s 3:1 (–21, 23, 23, 21) ter se kot zmagovalka turnirja uvrstila na olimpijske igre v Tokiu. Slovenija je v Gdansku proti Poljski odigrala najboljši dvoboj na turnirju, kjer je sicer morala s 3:0 priznati premoč tudi Franciji. Več optimizma pred četrtkovim polfinalnim dvobojem evropskega prvenstva lahko Slovenci črpajo iz dvoboja s Poljaki izpred dveh let. Tedaj je slovenska reprezentanca po neprepričljivih predstavah v predtekmovalni skupini v osmini finala senzacionalno ugnala Poljake. V Krakovu je bila boljša s 3:0 (21, 21, 19).

Glavni zvezdnik poljske reprezentance je Wilfredo Leon. Šestindvajsetletni odbojkar je že pri 17 letih s kubansko reprezentanco osvojil srebrno kolajno na svetovnem prvenstvu in potrdil, da je eden najobetavnejših odbojkarjev na svetu. Poljsko državljanstvo je prejel pred štirimi leti. Za seboj ima tudi odlično klubsko kariero, zato je na dobri poti, da postane eden najboljših odbojkarjev vseh časov. Leon odbojkarske navdušence navdušuje predvsem z izjemnim servisom in močnimi napadi. Ker je Poljska na evropskem prvenstvu vse dvoboje dobila gladko, njeni reprezentanti po posameznih statistikah niso pri vrhu. Najuspešnejši bloker je Mateusz Bienek, Wilfredo Leon je najboljši napadalec in izvajalec začetnih udarcev, najboljši podajalec pa je Marcin Komenda.

Poljaki so vse dvoboje evropskega prvenstva igrali na Nizozemskem. Če jim je šlo vse gladko na igrišču, pa jim ni šlo zunaj njega. Danes so na amsterdamskem letališču občutili težave slovenskega letalskega prevoznika Adrie Airways, ki je odpovedal večino torkovih in sredinih letov. Sprva so želeli težavo rešiti tako, da bi leteli v Zagreb, a ni bilo na voljo dovolj vozovnic za celo reprezentanco. Da je odbojka na Poljskem nacionalni projekt, je dokazal poljski premier Mateusz Morawiecki, ki je na Nizozemsko poslal vladno letalo, s katerim so Poljaki poleteli proti Ljubljani.