Kot uvod v zasedanje izvršnega odbora Uefe je njen predsednik Aleksander Čeferin na Trgu republike v Ljubljani skupaj z nekdanjim portugalskim nogometašem Luisom Figom, nekdanjim francoskim reprezentantom Florentom Maloudajem, nemško reprezentantko Nadine Kessler, ki je danes članica ekipe Uefe, pristojne za ženski nogomet, in Milenkom Ačimovićem predstavili in zagnali nov Uefin štiriletni progam Nogomet v šolah. Z njim želijo promovirati nogomet kot družbeni in izobraževalni pripomoček. »Nogomet za vse je neizmernega pomena. Slogan Nogomet na prvem mestu pa je bistvo Uefine strategije za prihodnja leta, saj brez zdravega nogometa za vse šport ne more uspevati,« je dejal Čeferin.

Nogometno tekmo so odigrali z ekipami po pet članov, poleg slavnih nogometašev pa so ekipe sestavljali tudi otroci iz slovenskih, italijanskih, avstrijskih, hrvaških in madžarskih šol. »S projektom želimo nogomet približati šolam. Ne nazadnje gre za enega najbolj popularnih športov na svetu in prav je, da ga lahko igrajo vsi otroci. Nogomet je najboljše igrišče za prijateljstva, grajenje spoštovanja, tudi potovanja. Primeren je za vse, deklice in dečke, stare in mlade, suhe in manj suhe,« je še povedal Čeferin, ki bi v družbi otrok nogomet z veseljem igral dlje, kot je trajala prireditev na Trgu republike.

Uefa je pilotni projekt nogometa v šolah, ki je vključeval Albanijo, Azerbajdžan, Gruzijo, Severno Makedonijo, Severno Irsko in Gruzijo, uvedla že pred dvema letoma. Projekt je bil uspešen, zato so se pri krovni zvezi odločili, da v to vključijo vseh 55 članic od leta 2020 do 2024. »To v praksi pomeni, da bo lahko vsaka šola ali nacionalna zveza kandidirala za 50.000 evrov za izvedbo projekta. Za to bo Uefa v štirih letih namenila skupno 11 milijonov evrov,« je razložil Čeferin. Povedal je tudi, da je v otroških letih veliko igral nogomet, a da je moral tudi bežati pred starejšimi fanti. »Romantičen čas, ko smo bili na ulici in igrali vse športe, se verjetno ne bo vrnil, moramo pa si prizadevati, da otroci niso predebeli in da niso zasvojeni z računalnikom,« je pripomnil.

Igrati z vrstniki drugih držav

Da je reprezentativna tekma z ambasadorji nogometa potekala v duhu pozitivnih vrednot, je potrdila tudi dvanajstletna Gaja Klun z ljubljanske osnovne šole Kolezija, ki je imela čast igrati v ekipi skupaj s Kesslerjevo. »Občutek igrati nogomet s tako velikimi zvezdami mi bo ostal v spominu. Kot tudi strah, da me bo žoga zadela v glavo,« je v smehu povedala Gaja, ki sicer že dve leti trenira odbojko. »Nogomet mi je všeč, pogosto ga igramo na šolskem igrišču. Ubraniti gol, na katerega je brcnil žogo Figo, pa je bila za mene prava čast,« je ponosno povedala deklica, ki je izpostavila tudi pomen druženja na Trgu republike. »Prav lepo se je bilo družiti in spoznavati otroke iz drugih držav. Zagotovo lahko rečem, da je žoga, tudi za odbojko, odlično povezovalno orodje.«

Tudi Gajin vrstnik Niko Poboljšaj z osnovne šole Vič je danes dostojno predstavljal svoj nogometni klub Svoboda, kjer redno trenira že štiri leta. »V ekipi sem bil s Figom, Čeferinom in Ačimovićem. Res, da nisem dal nobenega gola, nam je pa uspelo sestaviti kar nekaj dobrih akcij,« v nogometnem žargonu pove Niko, ki je tudi igralec v šolski nogometni reprezentanci. Na njegovi šoli imajo učenci razrednega pouka možnost igrati nogomet v sklopu krožka, pozneje, od šestega razreda, pa ne več. »Po navadi je tako, da tisti, ki ga nogomet potegne, pristopi k enemu od klubov,« je razložil Niko.

Njegov soigralec na zelenici pred parlamentom Luis Figo pa je povedal, da ni bilo lahko igrati z otroki: »So nadarjeni, predvsem pa imajo strast do igranja nogometa. Prav zato je pomembno, da ustvarimo priložnost, da se z igro spozna čim več mladih nogometašev.« Figo je, čeprav je šlo za prijateljsko tekmo, pokazal svoje mojstrstvo in tik pred koncem dosegel zadetek z nasprotne strani igrišča.