Na mestni občini so danes v sporočilu za javnost skopo navedli, da je Bržan danes s položaja razrešil Tašner Vatovčevo. Bržan je svetnico iz vrst Levice za nepoklicno županjo za področje razvoja mesta Koper in kulture imenoval marca. Bolj neposreden je bil Bržan danes na svojem uradnem Facebook profilu, kjer je pojasnil, da je podžupanjo razrešil, ker »kljub odprtemu pismu Lokalnega odbora Levice Istra, v katerem izražajo nezadovoljstvo z mojim delom, do izteka včerajšnjega delovnega dne nisem prejel odstopne izjave podžupanje Maje Tašner Vatovec«.

V lokalnem odboru Levice so namreč v ponedeljek v javnem pismu Bržanu navedli, da menjava oblasti v občini »zaenkrat ne prinaša bistvenih sprememb in premikov od slabih praks preteklih šestnajstih let«. Novemu županu so v preteklih mesecih puščali čas, vendar smo njihovem mnenju zdaj priča ponavljanju starih praks. »Menjava oblasti se je v naši občini zgodila kot nekakšna menjava klanov, kjer lahko postane županov sosed direktor komunalnega podjetja po prirejenem izboru, s posebno 'županovo komisijo', ki je odvzela možnost izbire nadzornemu svetu,« so kot primer navedli v javnem pismu.

V Levici Bržanu med drugim očitajo, da »pragmatizem močno prerašča v 'samodrštvo'«, pri tem pa so navedli primere odziva na njihovo opozorilo glede načrta ravnanja s stvarnim premoženjem občine, zahtevi po zunanji reviziji poslovanja občine in tudi načina snovanja bodočih proračunov. Kot so opozorili, sta bili tako stranka kot njihova podžupanja sistemsko izključeni iz odločanja in snovanja politik, njihova opozorila pa so naletela na gluha ušesa. »V Levici smo podprli spremembe, ne pa slabega replikanta Borisa Popoviča,« so še navedli.

Bržan je še istega dne na svojem uradnem Facebook profilu obtožbe v celoti zavrnil in poudaril, da so vrata njegove pisarne vedno odprta, zato bi mu predstavniki Levice lahko svoje pomisleke kadarkoli povedali v obraz. »Očitke o nedemokratičnosti svojega vodenja naše skupnosti odločno zavračam, saj se o vseh pomembnih odločitvah za našo občino vedno posvetujem tudi s koalicijskimi partnerji na rednih usklajevanjih,« je pojasnil župan.

Glede očitkov v zvezi z razpisom za direktorja komunalnega podjetja je Bržan poudaril, da je kandidata prvi izbral nadzorni svet, v katerem sedi tudi predstavnik Levice. Prav tako se je Bržan s koalicijskimi partnerji posvetoval tudi o imenovanju podžupanov, čeprav gre za izključno pristojnost župana. Bržan je ob tem obžaloval, da je Levica »zašla v slepo ulico političnega mešetarjenja in hujskaštva«. »Če Levica želi boljše delo občine, bo morala tudi delati bolje,« je dodal.