»Šport je zanimiv. Na eni tekmi lahko gladko zmagaš, ko pa pride do naslednje, je lahko vse skupaj neverjetno težko. Vedeli smo, kaj nas čaka, sijajno so servirali, odigrali so odlično tekmo, imeli so učinkovit napad. Čestitam jim,« je po tekmi Rusije in Slovenije dejal ruski selektor, Finec Tuomas Sammelvuo.

To, da je njegova ekipa nekaj dni prej v predtekmovanju Slovenijo premagala gladko s 3:0, ni imelo nobenega pomena na četrtfinalni tekmi. Vsak dvoboj se začne znova, Slovenci so igrali še bolje kot na prvi tekmi, Rusi morda nekoliko slabše. Seštevek je prinesel senzacijo, a tudi zasluženo zmago Slovenije.

»Iskali so drugačne rešitve kot na prvi tekmi, mi pa smo imeli neobičajno veliko težav pri sprejemu servisa v prvih dveh nizih. Danes so bili pač boljši. Servisi so tako ali tako njihov ključni element, mi pa smo delali preveč napak. V četrtem nizu smo imeli priložnosti, pa jih nismo izkoristili. Lahko le čestitam Slovencem,« je pošteno priznal finski strateg ruske ekipe.

Vzdušje v dvorani je bilo izjemno, toda zelo velika večina gledalcev je bila na strani Slovenije. Sammelvuo pravi, da to ni imelo nobenega vpliva. »Sijajno je za odbojko, da igramo v takšnih razmerah. Ni bilo prvič, a je vedno lepo v takem vzdušju. Ne iščemo izgovorov v drugih okoliščinah, sami smo krivi. Gledalci so pomenili jeziček na tehtnici za domačo ekipo, nas pa to ne bi smelo zmotiti,« je dejal Finec.

Status favoritov so imeli Rusi, ne le na tej tekmi, ampak že pred začetkom prvenstva. Niso ga upravičili, njihov selektor pa se nasploh brani takšnih označb. »Mogoče smo res imeli vlogo favoritov. A sam teh oznak ne maram, raje grem tekmo za tekmo, dan za dnem. Ni pomembno, ali si favorit ali ne. Tu je prišlo do klasične športne situacije. Prvo smo dobili mi, drugo tekmo so oni igrali odlično, mi pa ne. Ko smo začeli igrati, je bilo prepozno.«

Takoj po koncu tekme je bil še poln čustev, seveda ne najboljše volje, a vseeno je skušal podati prvo oceno ruskega neuspešnega nastopa: »Seveda sem razočaran. Vsi si želimo, da bi šli do konca. A kaj naj naredim? Analiziral bom celotno prvenstvo, ko bo čas za to, zdaj je še prezgodaj za kakšne ocene. Ugotoviti moramo, kaj smo naredili tokrat in biti boljši naslednjič.«