Tamše je enoinpolletno pogodbo z Zagrebom podpisal 6. januarja letos, potem ko so Hrvati prekinili sodelovanje z Linom Červarjem. Zdaj 41-letni Velenjčan, ki je postal tudi prvi Slovenec na trenerski klopi Zagreba, se je v minuli sezoni uvrstil v osmino finala lige prvakov, zaradi slabega začetka letošnje med evropsko elito pa je (ne)pričakovano ostal brez službe. V prvem krogu je Zagreb doma izgubil proti PSG za osem golov (29:37), v drugem v nedeljo proti Aalborgu na Danskem pa za deset (20:30).

»Zagreb je klub, v katerem si lahko danes prvak Evrope, jutri pa izgubiš pomembno tekmo in nisi več trener. Zato sem šel v Zagreb, kot da bom tam ostal deset let, po drugi strani pa so kovčki vedno pripravljeni na odhod,« je v aprilskem intervjuju za Dnevnik dejal Branko Tamše o klubu, ki je pred njegovim prihodom v dveh letih in pol zamenjal šest trenerjev (Veselin Vujović, Silvio Ivandija, Slavko Goluža, Kasim Kamenica, Zlatko Saračević, Lino Červar). Po dobrih devetih mesecih in pol je ostal brez službe, od danes pa je uradno novi trener Veselin Vujović, ki je pred meseci odstopil kot trener Železničarja iz Niša.

Po ponedeljkovi vrnitvi s tekme na Danskem je predsednik kluba Vedran Šupuković sklical izredno telefonsko sejo upravnega odbora z dvema temama: prekinitev sodelovanja s Tamšetom in angažiranje Vujovića. »On je zelo znano in priznano igralsko in trenersko ime. Prepričani smo, da je v tem trenutku edini, ki lahko to ekipo potegne iz sivila, ne bomo pa mu postavljali nobenih rezultatskih zahtev,« pravi Vedran Šupuković, ki je ocenil, da je bil Zagrebov drugi polčas proti Aalborgu zares »sramoten«. Na današnji izredni novinarski konferenci so predstavili Vujovića, ki je že bil trener Zagreba, s katerim se je v ligi prvakov dvakrat zapored uvrstil v četrtfinale: v sezonah 2014/15 (izpad proti Barceloni) in 2015/16 (izpad proti PSG), zaradi slabega začetka sezone 2016/17 – štirje zaporedni porazi v ligi prvakov – pa je že oktobra dobil nogo. Že pred tem je dvakrat ponudil odstop, vendar ga klubsko vodstvo ni sprejelo.

»Ne skrivam tega, da sem vesel vrnitve v mesto, ki me je že v preteklosti tako dobro sprejelo. Kar zadeva igralski kader, stanje ni bajno. Tudi razpored tekem v ligi prvakov ni bajen: Barcelona, Flensburg, Pick Szeged. Skušal bom pretresti in zbuditi ekipo, vnesti svojo energijo, voljo, željo, motiv,« je poudaril Veselin Vujović. Na razpolago bo imel le enega igralca iz svoje zadnje sezone 2016/17 – kapetana Zlatka Horvata, ki danes praznuje 35. rojstni dan in ki je celotno igralsko kariero zvest Zagrebu.

Vujović naj bi imel načelni dogovor z Rokometno zvezo Slovenije, da do EP 2020 ne bo prevzel nobenega kluba, ampak se bo osredotočil le na reprezentanco. »Nisem želel oziroma hotel imeti kluba do EP, a ko se je javil Zagreb… Gre za enega redkih klubov, zaradi katerih sem pripravljen spremeniti odločitev, da bom do EP deloval le v reprezentanci. Imel sem ponudbe iz Egipta, Poljske in Romunije, a sem se odločil za moj Zagreb, s katerim smo se hitro in zlahka dogovorili. Stanje ni katastrofalno in verjamem, da se bomo v ligi prvakov uvrstili v osmino finala,« meni Črnogorec, ki je podpisal triletno pogodbo.