Čeprav so v Italiji komaj dobro zakorakali v novo sezono serie A, so naslovnice tamkajšnjih medijev prežete s škandali in incidenti nogometnih navijačev. Rasistične žaljivke, uperjene proti temnopoltim nogometašem, so na tekmah postale stalnica, kar je po prihodu v milanski Inter hitro spoznal tudi belgijski zvezdnik Romelu Lukaku. Med drugim so ga pred nekaj tedni na tekmi z oponašanjem opičjih zvokov zmerjali podporniki Cagliarija, celotno situacijo pa so močno poslabšali še navijači Interja, ki so v odprtem pismu stopili v bran kolegom iz Cagliarija. »Razumemo, da se ti je vse skupaj lahko zdelo rasistično, ampak sploh ni tako. V Italiji zgolj skušamo na različne načine pomagati svoji ekipi. Nasprotnike želimo s provociranjem le zmesti. Prosim, štej obnašanje italijanskih navijačev kot obliko spoštovanja, saj se v ozadju (opičjih krikov, op. p.) skriva strah pred tvojimi zadetki in ne gre za to, da bi te sovražili ali bi bili rasisti. Italija ni kot številne druge evropske države, kjer je rasizem resničen problem,« so zapisali.

Položaj je postal celo tako resen, da je nekdanji igralec Newcastla in Chelseaja Demba Ba v začetku septembra vse temnopolte nogometaše, ki nastopajo v italijanskem prvenstvu, pozval, naj iz protesta zapustijo Apeninski polotok oziroma zavrnejo prestope v tamkajšnje klube. »Seveda to ne bo imelo vpliva na neumno početje navijačev, a vsaj ne bo več prihajalo do žalitev nogometašev, ki so druge rase,« je dejal Demba Ba. Da je nogometna kultura pri naših zahodnih sosedih močno nazadovala, je konec tedna opozoril tudi trener Interja Antonio Conte, ki ni skoparil s kritikami. »Rasizem je v Italiji težava. V zadnjih letih se je položaj močno poslabšal in za to lahko krivimo le sebe,« je zatrdil.

Kakšno moč in vpliv imajo navijaške skupine, še predobro vedo pri aktualnemu prvaku Italije Juventusu. Policija je že julija opravila obsežno racijo prostorov skupine Drughi, ki jo sestavljajo Juventusovi simpatizerji skrajno desne politične opcije. Poleg številnih nacističnih transparentov je policija zasegla arzenal orožja, vključno z raketo zemlja–zrak, ki jo sicer uporabljajo v katarski vojski. Spor med klubom in njegovimi najbolj skrajnimi navijaškimi skupinami se je še zaostril minuli teden, ko je policija aretirala dvanajst vodij skupin, osumljenih izsiljevanja, pranja denarja in nasilnega vedenja. Kot so razkrili mediji, so policiji z informacijami na pomoč priskočili tudi pri stari dami.

Po poročanju časnika Corriere della Sera je pod prisego pričal tudi predsednik Juventusa Andrea Agnelli in priznal, da navijači izsiljujejo klub in mu grozijo z »vojno«. »Na tribuno, še posebej na osrednji sektor, greš na lastno odgovornost. Seveda niso vsi na tribuni prestopniki, a med njimi so ljudje, ki so potencialni kriminalci. Tu so Toia, Grancini in Mocciola, vodje skupin Drughi in Vikingi,« je razkril Andrea Agnelli. Za sodelovanje s policijo se je prvi mož italijanskih prvakov odločil, da bi dokazal, da se v klubu želijo zoperstaviti ekstremnim navijaškim skupinam. »Zavedal sem se, da nas lahko navijaške skupine z grožnjami in nasilnim vedenjem izsiljujejo in škodujejo klubu. Četudi niso posebej nasilne, smo prisiljeni ustreči njihovim zahtevam, saj smo lahko zaradi njihovega navijanja denarno kaznovani oziroma dobimo prepoved igranja pred navijači,« je še dodal.

Ekstremne navijaške skupine so zaradi tega iz protesta bojkotirale sobotni obračun svoje ekipe proti Veroni. Nekateri navijači so celo tekmo spremljali molče in brez transparentov, spet drugi so se zbrali pred vrati stadiona in skandirali žaljive slogane proti klubu. Prav tako se je na obračunu, ki so ga Torinčani dobili z 2:1, prvič zgodilo, da so bili na sektorju, kjer so skrajne skupine, tudi varnostniki. Ti doslej tja niso imeli vstopa, saj so jih skupine vselej izgnale in s tem dale vedeti, da je ta del stadiona v njihovi domeni.