Eno uro po začetku petkovega poleta letalske družbe American Airlines iz Phoenixa v Minneapolis je eden od potnikov pričel kričati in celo groziti ostalim na krovu. Med drugim je prestrašil potnico, ki je sedela pred njim, ko je udaril v sedež pred seboj. Moški se ni zadovoljil zgolj s kričanjem, razbijanjem in grožnjami, temveč je v nekem trenutku odkorakal proti stranišču, se vanj zaprl in pričel kaditi. Ob tem se je drl, da so vsi v hudih težavah.

Kakšnih dvajset minut po pričetku nenavadnega obnašanja je pilot potnikom sporočil, da bo imel polet vmesni postanek. Da se letalo naglo spušča, so že pred tem začutili tudi potniki. Po pristanku v Denverju so možakarja z leta pospremili policisti, kaj se je z njim zgodilo kasneje in kaj je botrovalo njegovemu izbruhu, pa za zdaj še ni znano.

Preostali potniki so z letom nadaljevali do Minneapolisa. Potnik Jim Dickey, ki je svojo izkušnjo opisal za ameriško televizijsko postajo CNN, je ocenil, da na tako mirnem letu ni bil še nikoli. Od Denverja do Minneapolisa naj med potniki ne bi bilo slišati niti ene same besede.