Kolikor je na trgu različnih ponudnikov, toliko je tudi različnih mnenj o tistem pravem ležišču, a dejstvo je, da je za vas najprimernejše tisto ležišče, na katerem se zjutraj zbudite spočiti in sveži.

Pozdrav naravnim materialom

V podjetju Slovenska postelja stranke najpogosteje sprašujejo po žepkasto vzmetenih ležiščih.

»Zopet je trend vzmetenja. Žepkaste vzmeti so posamezne vzmeti v vrečkah, ki so zašite v sistem druga zraven druge. Zaradi sodčkaste oblike so na dotik mehke, pri povečanem pritisku pa se trdota stopnjuje. Ležišče je lahko mehko, srednje trdo ali trdo,« je uvodoma predstavila primerna ležišča poslovodja in svetovalka Alenka Ramšak iz podjetja Slovenska postelja in ob tem pojasnila, da so pri njih najbolj prodajana žepkasto vzmetena ležišča s kombinacijo naravnih materialov lateksa, bombaža, volne, konoplje in kokosa. Njihova prednost je v udobju in zračnosti. Opažajo, da ljudje ne kupujejo več radi umetnih materialov, kot so na primer spominske pene, saj jim je na teh ležiščih prevroče.

Uporaba konoplje je super rešitev

V zadnjih petih letih se je veliko spreminjalo pri izdelavi ležišč oziroma se je trend počasi celo obrnil. »Zadnjih pet let se je tehnologija zelo širila v vzmetenje, ki so ga prej večinoma vsi zamenjali za razna penasta ali lateksna ležišča. V našem podjetju smo poleg kakovostnih žepkastih vzmeti v zadnjih letih pridobili tudi konopljena vlakna za vgradnjo v ležišče. Kombinacija vzmeti, lateksa in konoplje nam da zelo vzdržljivo in zračno ležišče.  In ravno uporaba konoplje je super rešitev za alergike in ljudi, ki se veliko potijo,« je pojasnila Alenka Ramšak.

Podpora hrbtenici in zračnost

»V podjetju MEBLO INT prodamo največ jogijev v kombinaciji z žepkastimi vzmetmi in lateksom, ki je tudi eden najbolj naravnih materialov trenutno na tržišču. Privlačni pa so tudi dodatki v lateksu, kot so baker in gelnata zrnca, katerih lastnosti spanje dodatno obogatijo. Na splošno je pomembno, da ležišče poleg udobja zagotavlja predvsem primerno podporo hrbtenici ter optimalno zračnost,« je povedala Kristina Beltram iz podjetja MEBLO INT.

»Pri izbiri ležišča je predvsem pomembno, da se ležišče ali vzmetnico pred nakupom preizkusi. Glede na to, da preživimo tretjino svojega časa v postelji, pa je treba nameniti pozornost tudi uporabljenim materialom. Ko kupujemo ležišče, je pomembno izpostaviti težave s hrbtenico, če jih imamo, najpogostejši spalni položaj, na boku ali na hrbtu, kakšna je temperatura in vlaga v spalnici ter seveda osebne želje, trše ali mehkejše ležišče,« je sogovornica naštela glavne točke pred nakupom ležišča.

Preprečevanje pregrevanja telesa

Kristina Beltram med drugim opaža, da se je v zadnjih letih pojavil trend predvsem večconskih ležišč in kombinacij različnih materialov oziroma tako imenovana hibridna ležišča, poudarek pa je tudi na uporabi naravnih in recikliranih materialov. Trenutno pa sta bistvena zračnost ležišča in preprečevanje pregrevanja telesa, temu se proizvajalci prilagajajo z različnimi inovacijami in kombinacijo materialov.

Najpogostejši in najbolj uporabljani naravni materiali so pri MEBLO INT lateks in razna naravna vlakna. Spominska pena v zadnjih letih izgublja priljubljenost, je pa vsekakor najmehkejši material, ki izjemno razbremenjuje mišice in sprosti telo. Kot vse stvari pa ima tudi slabe lastnosti. V primerjavi z drugimi materiali je toplejša in jo ponavadi odsvetujejo osebam, ki se ponoči potijo. Zato tudi zatrjujejo, da je pri nakupu ležišča pomemben posluh, predvsem posvet med strokovnjakom za ležišča in stranko.