Obtoženi so terorizma in posedovanja eksplozivnih sredstev. Tožilstvo je zapisalo, da se je za aretacijo odločilo, ker naj bi pripravljali nasilna dejanja, ki so bila »v pozni stopnji načrtovanja in bi lahko povzročila nepopravljivo škodo«. Izpeljati naj bi jih nameravali nekje med drugo obletnico katalonskega osamosvojitvenega referenduma 1. oktobra in izrekom sodbe katalonskim osamosvojitvenim voditeljem, predvidoma v prvi polovici oktobra, je zapisalo tožilstvo.

Katalonski voditelj Quim Torra je zavrnil trditve tožilstva, rekoč, da želi španska država »ustvariti vtis o nasilju pred izrekom sodbe. Toda ne bo ji uspelo. Gibanje za samostojnost je in vedno bo miroljubno,« je zapisal.

Policija je sporočila, da se je za aretacijo odločila po eno leto trajajoči preiskavi lokalnih skupin pod imenom Odbori za obrambo republike, ki občasno organizirajo proteste. Njihove predstavnike so v preteklosti že obtoževali terorizma in uporništva, a so jih po pridržanju vselej izpustili, eksplozivnih sredstev pa pri njih niso našli še nikoli. Španski notranji minister Fernando Grande - Marlaska je dejal, da morajo strokovnjaki šele ugotoviti, ali je res obstajal načrt, da aretirani iz zaseženih sredstev izdelajo bombe.

Predvidoma prihodnji mesec bo sodišče v Madridu izreklo sodbe dvanajstim katalonskim politikom, ki so obtoženi upora in zlorabe javnih sredstev. Trije od njih so zbežali v tujino.