Thomas Cook je bil nekdanji pridigar, ki se je preživljal z izdelovanjem pohištva, ko je leta 1841 v Leicestershiru v Angliji ustanovil prvo potovalno agencijo na svetu. Zamisel je dobil zaradi nove, devetnajst kilometrov dolge železniške proge. Njegov motiv ni bil zaslužek ali potovanja, ko je za ceno enega šilinga (okoli tri današnje funte) organiziral ekskurzije iz mesta Leicester v mesto Loughborough.

Potovanja namesto pitja

Thomas Cook si je želel izobraziti delavski razred in ga odvrniti od pretiranega pitja alkohola, ki ga je imel za glavno družbeno zlo v viktorijanski Angliji. Iz malega pa raste veliko. Thomas Cook ni bila samo najstarejša potovalna agencija na svetu, ampak tudi ena največjih. Najbolj priljubljena, naravnost ikonska je postala, ko so se Britanci navdušili nad počitniškimi paketi. Malokateri Britanec ne pozna njihovega legendarnega reklamnega slogana »Don’t just book it – Thomas Cook it«, kar pomeni, da ni dovolj, da počitnice rezerviraš – rezervirati jih moraš pri Thomasu Cooku.

Zaradi dramatičnega stečaja te najstarejše potovalne agencije je v sredozemskih letoviščih in drugod po svetu obstalo 600.000 počitnikarjev, med njimi več kot 155.000 iz Britanije. Odpuščanje grozi 21.000 zaposlenim, od tega 9000 zaposlenim na Otoku; številni so že ob službo. Ikonski potovalni orjak je 178 let po nastanku dobesedno čez noč, v noči z nedelje na ponedeljek, prenehal poslovati, na britanskih letališčih pa so – zaradi dolgov – sredi noči zasegli njegova letala. Še v nedeljo so dobrih osem ur potekala pogajanja z upniki in bankami, v ponedeljek pa je generalni direktor Peter Fanhauser sporočil, da je prišlo do stečaja in imenovanja vladnega stečajnega upravitelja. »Najprej bi se rad opravičil svojim 21.000 kolegom, katerih srca so, vem, strta, potem pa bi se rad opravičil tudi vsem našim strankam, ki so na počitnicah zdaj, in vsem tistim, ki so jih rezervirali pri nas za prihodnje mesece,« je zapisal.

Milijon razočaranih in jeznih

Najbolj jezni so bili tisti, ki so danes prihajali na britanska letališča, kjer so jim izročili letak, na katerem je pisalo, da polet in počitnice odpadejo. Hude probleme so imeli Britanci, ki so počitnikovali v Tuniziji. Niso jim namreč dovolili zapustiti hotelov, ne da bi plačali nočitve, čeprav so te že plačali Thomasu Cooku.

Danes bi propadli potovalni orjak moral domov pripeljati 16.000 počitnikarjev. Vlada, ki je sprožila največjo mirnodobno repatriacijo britanskih državljanov, je najela 45 letal. Napovedala je, da bo že danes domov pripeljala najmanj 14.000 počitnikarjev. Obeta pa se iz dneva v dan večji kaos, posebno na letališčih na grških otokih, kjer dopustuje kar 50.000 britanskih počitnikarjev. Vlada trdi, da si bo samo manjše število počitnikarjev moralo samo najti in plačati pot nazaj, potem pa zahtevati povračilo denarja.

Prava drama pa vlada med uslužbenci Thomasa Cooka. Na različne načine, menda celo prek facebooka, jih obveščajo, da so odpuščeni, z odpravnino pa jih seznanja spletna stran propadle družbe.

Johnson zavrnil vladno pomoč družbi

Opozicijski laburisti so kot rešitev zaman zahtevali podržavljanje Thomasa Cooka, ki je bil v državnih rokah od leta 1948 do leta 1972. Konservativna vlada Borisa Johnsona pa družbe ni hotela rešiti. Johnson se je raje javno znesel nad direktorji družbe. Minister za transport Grant Shapps je dejal, da vlade običajno ne vlagajo denarja v potovalne agencije. »Te niso strateški del gospodarstva. Prosili so za 250 milijonov funtov, a na koncu koncev se bojim, da bi davkoplačevalci izgubili ta denar,« je dejal. Vlada bi Thomasa Cooka na koncu menda lahko rešila celo brez denarja, za katerega jo je agencija prosila v okviru sanacijskega programa. Sama naj bi spravila skupaj manjkajoče milijone v obliki posojil španskih hotelirjev in turške vlade, ki pa so zahtevali nekakšno garancijo britanske vlade. Te ni bilo. Propad Thomasa Cooka, katerega večinski lastnik je bila kitajska družba Fosum, je posledica vrste razlogov. Ni se mogla ali znala prilagoditi 21. stoletju, revoluciji, ki jo je internet prinesel pri iskanju in rezerviranju počitnic, zaradi česar se vse manj ljudi obrača na potovalne agencije. Glavni problem pa je bil orjaški dolg – več kot dve milijardi evrov. Od leta 2011, ko so se začele težave, je Thomas Cook bankam plačal več kot milijardo tristo milijonov evrov obresti. To pomeni, da so banke samo z obrestmi pospravile več kot četrtino tega, kar je Thomas Cook zaračunal za enajst milijonov počitnic na leto.