»Nihče si s prepovedanimi sredstvi ne pomaga neposredno pred tekmovanjem. Epo se uporablja za trening,« je za ZDF povedal zdravnik, ki je želel ostali anonimen, a dodal, da se je pri njem že zglasilo osem kenijskih reprezentantov.

Predstavnik kenijske atletske zveze Barnabas Korir pa poudarja: »Naša reprezentanca se v svoji pripravi na tekmovanja drži pravilnikov. Prav s temi reprezentanti smo se še bolj intenzivno ukvarjali, jim predstavili mednarodne pravilnike, jih večkrat testirali in imeli zanje pripravljene seminarje.«

Korir ob tem dodaja, da imajo zelo stroge pravilnike tudi v Keniji in da se športnik, ki si je pomagal s prepovedanimi sredstvi, nikoli več ne more vrniti v reprezentanco.

»Gre za hude obtožbe, a nismo tako neumni, da bi trdili, da tovrstnih težav in korupcije v Keniji ni. Vedno smo odprti za vse novice in poskušamo ugotoviti dejansko stanje,« pa je dejal Brett Clothier, ki se pri Mednarodni atletski zvezi IAAF ukvarja s tovrstnimi primeri.

Kot še pravi Clothier, Kenija sodi med peterico držav z največjo dopinško problematiko v svetovni atletiki in v skrajnem primeru lahko suspenz doleti tudi celotno reprezentanco, v kolikor se izkaže, da gre za širšo in organizirano zlorabo prepovedanih sredstev.