Nogometaši Olimpije in Maribora so ob vstopu v drugo četrtino prve slovenske lige zacelili rane po šokantnem izpadu iz pokalnega tekmovanja. Ljubljančani so bili prepričljivi na mestnem derbiju z Bravom in ohranili prvo mesto na lestvici. Maribor je slavil v Kranju. Večna tekmeca se bosta v soboto pomerila v Stožicah, generalko za derbi pa bosta opravila v sredo. Olimpijo čaka gostovanje v Domžalah, Maribor bo v Ljudskem vrtu gostil Rudarja, ki je po desetem krogu še vedno brez zmage.

Olimpija stresla jezo nad Bravom

Nogometaši Brava so v Stožice prispeli na krilih dveh zaporednih zmag, a je Olimpija navkljub pokalni klofuti Rudarja uspela v kratkem času strniti vrste, da ni dovolila novega presenečenja. Olimpija je v prvem polčasu učinkovito unovčila prevlado na igrišču in do odmora zabila tri gole. Domačinom je delo olajšalo hitro vodstvo, ko je evrogol po treh minutah zabil Endri Cekici. Razigrana zeleno-belena zasedba je imela tekmo povsem pod nadzorom in vseskozi pritiskala na vrata nasprotnika. Po fliperju v kazenskem prostoru je prvenec v letošnji sezoni dosegel Stefan Savić, Ante Vukušić pa je iz bližine povišal na 3:0.

Olimpija je v letošnji sezoni že znala zapraviti udobno prednost, kot se ji je zgodilo pred tednom dni proti Celju, a sinoči v Stožicah ni bilo niti za trenutek nobenega dvoma o zmagovalcu. Olimpija je mestni dvoboj relativno mirno pripeljala do konca in s počasnejšim ritmom uspela privarčevati nekaj moči za prihodnje boje. Bravo je dobrih deset minut pred koncem po zmedi v domači obrambi in po strelu jokerja s klopi Mensaha le omilil poraz. »Hitro smo dosegali gole, morda bi morali biti še bolj atraktivni,« je pristavil trener Olimpije Safet Hadžić. Trener Brava Dejan Grabić je takole komentiral: »V dvoboj smo šli s preveč strahu. Olimpiji smo podarili gole, ker nismo bili agresivni. Drugi polčas je bil boljši, a prevladuje občutek, da smo bili premehki.«

Maribor rutinirano v Kranju

To so zmage, v katerih Maribor pokaže, kaj je zanj rutina. Ne nujno lepo, niti ne z najboljšo predstavo, v bistvu tudi z napakami. Ampak v prvenstvu proti tekmecem, kakršen je Triglav, ki je z najslabšo obrambo lige še sedmič zapored izgubil, vijoličasti nabirajo (štiri) zaporedne zmage. »Imaš vse v svojih rokah in začneš tekmo znova, ko nasprotnik zabije. Ampak fantje so bili kombinatorni,« je bil zadovoljen Darko Milanič, trener Maribora.

Še Dejan Dončić, trener Triglava, je priznal, da umetniški vtis ne prinaša točk. Zato tekme Maribora in Triglava niso lepe, čeprav so orli lepo začutili, da bi morda lahko še drugič izenačili. Niso, ker so se načrti Maribora tokrat izšli tudi tedaj, ko se v obrambi ni.

Tokrat so se napotki Milaniča med tekmo udejanjili. Želel si je, da bi poskusili tudi po svoji levi, ne zgolj desni. Kajti po sredini je Maribor ob tako postavljenem Triglavu obtičal pri predložkih in prekinitvah, še naprej pa so vezisti tisti, ki prihajajo do priložnosti. Če je Blaž Vrhovec zadel prečko, je Aleks Pihler predložek Rudija Požega Vancaša z glavo pomeril dovolj močno, da Luka Čadež žoge ni mogel zaustaviti.

Ampak vijoličasti so imeli znova težave po vodstvu, ko (pre)dolgo ni bilo odgovora, kako zabiti drugi gol. Špiro Peričić bi težko dobil uporabnejšo podajo še pred polčasom, ampak je meril čez gol. Ko je v nadaljevanju Požeg Vancaš zadel še vratnico, je kazalo, da ne bodo zapravili vodstva. Pa so ga, kajti zapletla sta se Pihler in Peričić. »Gremo po 1:1!« je že med polčasom v kamere povedal Luka Majcen. In je šel, krenil, našel Davida Tijanića, ta pa je neusmiljeno zadel. »Na zelo nevarnem gostovanju, kjer nasprotnik zna tvojo slabšo reakcijo kaznovati,« je po tekmi znova poudaril tudi Milanič.

Še dobro, da ima Luko Zahovića tam, kjer ni nihče drug, on pa mora biti. Rad zabija Triglavu, orlom je zabil že svoj deseti gol. Potreboval je točno takšno podajo, kakršne na takih tekmah (še) zmore Mitja Viler. Ko je Triglav tuhtal, kako bi še enkrat ukanil vijoličaste, je Jasmin Mešanović pokazal, zakaj mu Darko Milanič namenja minute. Pomeril je brez razmišljanja in pokazal, da je Maribor znal kaznovati več napak od Triglava in jih sam tudi storil manj.

Maroša odločil z enajstmetrovke

V Velenju so gledalci videli različna polčasa. V prvem so bili boljši gostje iz Domžal, ki so očitno z novim trenerjem Andrejem Razdrhom pridobili nekaj samozavesti. Uigrano je delovala naveza Ibričić – Vuk. Rumeni so imeli ob treh golih še nekaj lepih priložnost. Vuk je bil še enkrat sam pred vratarjem, dosegel pa je tudi gol, ki je bil razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Na začetku drugega polčasa so domači pritisnili – trener Jaroš je zadel z menjavami, še posebej je igro poživil Krefl. Zeleno-črni so si pripravili nekaj lepih priložnosti, a se je v začetku drugega polčasa nekajkrat izkazal vratar Mulalić. Na koncu je dvakrat zadel Radić, a na žalost navijačev prepozno in Velenjčani niso imeli časa za izenačenje. Tokrat slabi sodnik Vinčić je dosodil sumljivo enajstmetrovko za Rudar in podelil kar šest rumenih kartonov na tekmi, na kateri ni bilo niti enega resnega prekrška.

V dvoboju enakovrednih moštev Mure in Celja se v prvem polčasu ni zgodilo nič posebnega. Ob moštvi sta imeli nekaj pol priložnosti. Bobičanec je zadel vratnico za domače, pri gostih sta bila najbližje uspehu Božić in Lotrič. V drugem polčasu se je Celje presenetljivo pomaknilo na svoj del igrišča, Mura je prevzela pobudo in imela nekaj priložnosti, a nobene velike. Na drugi strani je imel v eni redkih akcij Vizinger priložnost, ko je udaril s škarjicami, a se je Obradović izkazal. Odločitev je prišla pet minut pred koncem. Travner je nepravilno oviral Bobičanca, gostje so trdili, da je bil prekršek zunaj kazenskega prostora, a je Kajtazović vseeno pokazal na belo točko in Maroša je odločil bolj taktično kot zanimivo srečanje. Že v soboto je Aluminij na krilih Matica Vrbanca s 3:0 premagal Tabor iz Sežane.