Slovenska odbojkarska reprezentanca je v izločilnih bojih evropskega prvenstva premostila prvo oviro. Na poti do uvrstitve med osem najboljših ekip stare celine so ji stali Bolgari, s katerimi se je nazadnje pomerila na EP pred dvema letoma in izgubila brez dobljenega niza. Gosti so v Stožicah lovili že svojo peto zaporedno uvrstitev v četrtfinale, a dvorano zapustili razočarani. Odbojkarji selektorja Alberta Giulianija so z izjemo uvodnega niza odigrali skoraj brezhibno tekmo in jo na krilih navijačev dobili s 3:1 (-25, 17, 16, 17). Za Slovenijo je bila to zgodovinska prva zmaga nad Bolgarijo, z uspehom pa se ni zgolj izognila izpadu, temveč tudi prekinila serijo dveh zaporednih porazov.

Servisi Čebulja dali krila Slovencem

Domača vrsta je do zmage prišla na krilih solidnega napada, dobrega sprejema ter izvrstne igre v bloku in na servisu. Na servisni črti je predvsem v drugem nizu blestel Klemen Čebulj, ki je bil s 17 doseženimi točkami in šestimi asi najboljši posameznik na igrišču. Čeprav je dosegel 12 točk, so Slovenci uspešno zaustavili tudi prvega zvezdnika Bolgarije Cvetana Sokolova. Ta je bil v napadu le 35-odstotno uspešen, nerazpoložen pa je bil tudi na servisu.

»Servis in blok sta bila perfektna. Z blokom smo tudi zaustavili njihovega glavnega napadalca Cvetana Sokolova. Igrali smo taktično zelo dobro, tudi v prvem nizu, ki smo ga izgubili. Izgubljen niz je bila velika nevarnost, toda reakcija je bila fantastična, neverjetna. Bolgarski selektor je poskušal z menjavami zaustaviti naš ritem, toda ni mu uspelo. Res smo dobro servirali, pri tem se je izkazal predvsem Klemen Čebulj. Kot sem napovedal, pa je razliko naredila naša dobra igra v bloku,« je dejal Alberto Giuliani.

Če bi iskali dlako v jajcu, bi si Slovenci grajo prislužili le za slabšo predstavo v prvem nizu. V njem so naredili preveč napak (10), prav tako pa so v končnici znova bili premalo zbrani in nasprotniku dopustili, da se pri zaostanku 21:24 vrne v igro in osvoji set. »Bilo je prisotne kar nekaj jeze. Po moji seriji na servisni črti v drugem nizu pa je začela ekipa verjeti v uspeh in da lahko kljub zaostanku z 0:1 premagamo Bolgarijo. A nisem bil dober le jaz, vsi, ki smo stopili na igrišče, smo dali svoj maksimum. Tu je zmagala ekipa,« je bil prešerne volje Klemen Čebulj.

Rusi bodo Slovenijo pričakali spočiti

Korošec se bo skupaj s soigralci za nagrado v današnjem četrtfinalu še drugič pomeril z Rusijo. Naj spomnimo, z njo se je Slovenija srečala že v skupinskem delu in izgubila z 0:3 (-21, -21, -21). Aktualni evropski prvaki se v svojem dvoboju osmine finala proti Grčiji niso namučili. Tekmo so dobili brez izgubljenega niza in v zgolj 71 minutah ter tako prihranili precej energije za nadaljevanje.

»Kmalu bosta minila dva tedna, odkar smo začeli nastope na evropskem prvenstvu, zato je pomembno, da smo hitro zaključili tekmo. Prav tako me veseli, da proti Grkom nismo imeli vzponov in padcev. Ni pomembno, kdo bo naš naslednji nasprotnik, šteje le, da igramo stabilno in na turnirju še stopnjujemo formo in se izboljšujemo,« je dejal ruski selektor Tuomas Sammelvuo. Finec na klopi odbojkarske velesile po sobotni zmagi ni kazal pretiranega veselja, pa čeprav njegovi igralci na turnirju meljejo nasprotnike kot za stavo in dajejo vtis nepremagljivosti. »Osredotočen sem le na tekmo, ki je pred nami. Vemo, da bo četrtfinalni obračun zelo zahteven. Ostale reprezentance igrajo vse bolje, zato moramo razmišljati, da tudi mi dvignemo svojo raven. V naših mislih je le to, kako se moramo pripraviti na naslednjega nasprotnika in kaj nas čaka na prihajajoči tekmi,« je še pristavil.

Za razliko od Rusije, ki je za zmago porabila malo moči in spočila številne nosilce, Giuliani proti Bolgariji ni želel taktizirati. Skozi celotno tekmo je igral z najmočnejšo postavo, menjav pa praktično ni opravil. Noge njegovih najboljših igralcev bodo zato danes precej težje od ruskih. To še posebej velja za kapetana Tineta Urnauta, ki se v zadnjih dneh zaradi prehlada ni počutil najbolje. »Zdaj smo dobili še eno priložnost, da se pomerimo z Rusi. Upamo, da smo se na prvi tekmi kaj naučili in da jih bomo ogrozili,« je vseeno ostajal optimističen selektor Slovenije in se ob misli na današnjo tekmo prekrižal.