Tradicija, po kateri sta uvodna govornika na vsakoletni splošni razpravi generalne skupščine Združenih narodov voditelja Brazilije in ZDA, je poskrbela, da bosta dan po globalnem podnebnem vrhu, na katerem ne nameravata sodelovati, svoja stališča do najbolj perečih svetovnih vprašanj predstavila dva zanikovalca za človeštvo morda usodnih klimatskih sprememb. Jair Bolsonaro in Donald Trump bosta nastopila jutri zjutraj, ko se obeta še nekaj zanimivih govorov, in sicer turškega predsednika Tayyipa Erdogana ter njegovih kolegov Južnokorejca Moon Jae Ina, Mehičana Andresa Manuela Lopeza Obradorja in Francoza Emmanuela Macrona. Letošnji prihod v New York je že odpovedal izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki po izrednih volitvah pred tednom dni še upa na politično preživetje, vprašljiva pa sta bila včeraj tudi še prihoda dveh pomembnih protagonistov v mednarodnem dogajanju tako za ZDA kot Evropsko unijo, namreč venezuelskega in iranskega predsednika Nicolasa Madura in Hasana Rohanija.

Enotedensko slovensko sodelovanje

Slovenska delegacija pod vodstvom premierja Marjana Šarca splošno razpravo izkorišča za celotedenski delovno intenziven obisk New Yorka. Poleg zunanjega ministra Mira Cerarja so v njej še ministra za zdravstvo in izobraževanje, znanost in šport Aleš Šabeder in Jernej Pikalo in mladinski delegat Patrik Bole, ki se je v soboto na sedežu ZN udeležil podnebnega vrha mladih, v ponedeljek pa bo član premierjeve delegacije na podnebnem vrhu svetovnih voditeljev, ki ga prireja generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Šarec bo generalno skupščino nagovoril zadnji dan obiska v petek, pred tem pa bo nastopil v razpravi Svetovnega gospodarskega foruma na temo novega zelenega dogovora za Evropo, jutri pa se udeležil tudi tradicionalnega sprejema za vodje delegacij, ki ga bo gostil Donald Trump s soprogo Melanio. Nič kriva se je slednja znašla v jeznih odzivih nekaterih staršev mednarodne šole Združenih narodov, ki so prejeli dopis, da bo ducat šolarjev danes popeljala na odprtje newyorške borze. Njihovo zavračanje šolskega sodelovanja z (Trumpovo) Belo hišo je vodstvo šole odpravilo z obvestilom, da je sodelovanje prostovoljno in da bo še naprej posvečalo pozornost različnim mnenjem in stališčem.

Trump ostaja v New Yorku do srede, analitiki pa pričakujejo, da se bo manj hvalil z domačimi dosežki kot lani, ko je izzval spontan ironičen smeh, ampak se osredotočil na Iran in poskušal pridobiti čim širšo podporo za sankcije proti Teheranu, ki jih je še zaostril po napadu na savdske naftne zmogljivosti, ki mu ga vsaj posredno pripisuje. Z zanimanjem pričakujejo tudi napovedano srečanje ameriškega predsednika z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim zaradi zadnje odmevne afere, v kateri naj bi se Trump z njim pogovarjal o uvedbi preiskave proti sinu morebitnega protikandidata na predsedniških volitvah prihodnje leto Joa Bidna in pri tem Ukrajincu obljubil določene protiusluge. Splošna razprava bo sicer potekala do konca meseca, glede na napovedano udeležbo dveh tretjin svetovnih vodij držav in vlad pa bo po njej možno strniti globalne trende tudi zunaj osrednje teme letošnjega zasedanja pod naslovom Nov zagon večstranskim prizadevanjem za izkoreninjenje revščine, kakovostno izobraževanje, podnebne ukrepe in vključevanje. de, agencije