Več kot trideset let so vzponi na najvišje vrhove sedmih celin cilj marsikaterega gornika. Gre za podvig, ki terja odločnost, vzdržljivost in seveda zajetno količino denarja. Doslej je slikovite vršace na vseh sedmih celinah uspelo osvojiti približno 350 ljudem, med njimi je tudi nekaj Slovencev. Med imetniki prestižne trofeje »Seven Summits« je približno 80 odstotkov moških in 20 odstotkov žensk, še nikoli pa je ni uspelo osvojiti transseksualni osebi. Kaj lahko se zgodi, da bo ta mejnik padel že v prihodnjem letu.

Dvainštiridesetletna Erin Parisi, izvršna direktorica ameriške nevladne organizacije za večje pravice transspolnih ljudi TranSending.org, si je zastavila cilj, da postane prva transspolna plezalka, ki bo osvojila najvišje vrhove vseh sedmih celin. V zadnjem letu dni se je povzpela na Kilimandžaro, Elbrus, Aconcaguo in Mount Kosciuszko, splezati pa mora še na Everest, Denali in Vinson (ter Carstenszovo piramido, najvišji vrh Oceanije, če bi želela upoštevati tudi to različico sedmih vrhov).

Napredovanje Parisijeve je mogoče spremljati na spletni strani Transending7.org, na kateri objavlja fotografije in poročila o svojih vzponih. Če se bo držala ustaljenega oziroma logičnega urnika, bo njen naslednji cilj najverjetneje Vinson na Antarktiki, saj se na ledeni celini čez nekaj mesecev začne sezona odprav. Prihodnjo pomlad bo verjetno prišel na vrsto Everest, ki mu bo v začetku poletja sledil še Denali na Aljaski.

Osvajanje sedmih vrhov je doslej največji športni projekt Erin Parisi, čeprav ima za sabo že lep šopek velikih dogodivščin. Potovala je že po vsem planetu, na Aljaski je uživala v helismučanju, na Kilimandžaro je splezala že dvakrat, prehodila je zavidljiv del nepalske Himalaje, ameriško in kanadsko gorovje pa je spoznavala tako s turnimi smučmi kot z gorskim kolesom.

Seveda se je Parisijeva lotila izziva sedmih vrhov tudi zato, da bi pripomogla k ozaveščanju o težavah, s katerimi se transspolni ljudje še vedno srečujejo. S svojim primerom poskuša pokazati, da imajo transspolni posamezniki enake želje in ljubezen do življenja kot drugi, obenem pa želi spodbuditi večje razumevanje in sprejemanje transspolnih oseb. To je več kot dober razlog za plezanje na najvišje vrhove na vseh celinah.