Največja himalajska zvezda zadnjega leta, gurka Nirmal Purja - Nims, je vstopil v sklepno fazo uresničitve svojega projekta Bremont Project Possible, v katerem poskuša splezati na vseh 14 osemtisočakov v sedmih mesecih letošnje sezone. Maja je Nims splezal na šest osemtisočakov v Nepalu (Anapurno, Daulagiri, Kančendzengo, Lotse, Everest in Makalu), v juliju pa je opravil vzpone na peterico v Karakorumu (Nanga Parbat, Gašerbrum I in Gašerbrum II, K2 in Broad Peak). Zdaj so na vrsti zadnji trije osemtisočaki: Manaslu, Čo Oju in Šišapangma. 11. septembra je z ekipo prišel pod Manaslu in nemudoma začel aklimatizacijsko »rotacijo«, a je pet dni pozneje s helikopterjem odletel pod Čo Oju in planil do 1. višinskega tabora. Vzpon na tej gori mora opraviti čim prej, saj je kitajska vlada nakazala, da bo po plezanje na njej po 1. oktobru prepovedano.

Purja mora že ves čas svojega projekta poleg izjemne fizične in psihične moči dokazovati tudi trdno voljo za uresničitev cilja: po vzponih v Nepalu mu je zmanjkalo denarja za nadaljevanje projekta v Karakorumu, poleti je mrzlično iskal sponzorja, ga le našel in se lotil plezanja petih osemtisočakov z enomesečno zamudo, a nalogo vseeno odlično opravil. Zdaj ima pri zadnjih treh vzponih težave ne le zaradi časovne stiske s Čojem Ojujem, ampak – še večje – zaradi tibetanskega osemtisočaka Šišapangme. Zadnji od (načrtovanih) osemtisočakov bi se mu lahko izmuznil, ne da sploh začne plezati nanj. Kitajska vlada naj bi namreč dostop do te gore v jesenski sezoni (zaradi okoljske politike) povsem zaprla in osvojitev vseh osemtisočakov v eni sezoni bi padla v vodo, saj bi lahko Purja svoj projekt dokončal šele prihodnjo pomlad.

Vsi upi še niso pokopani, po poročanju časopisa Himalayan Times poskuša neuklonljivemu plezalcu pomagati nepalska vlada, ki pri kitajski lobira, da bi le dovolila jesenski vzpon na Šišapangmo: za zdaj ima Nims vsaj še nekaj upanja.

Še preden so se razplamteli resni plezalski poskusi v himalajski pomonsunski jesenski sezoni – v prihodnjem mesecu bomo lahko poleg Nimsove drame sledili še nekaj zelo zanimivim poskusom na Everestu, Lotseju in Daulagiriju –, se že precej živahno razpravlja o zimskih himalajskih vzponih. Glavna tema je seveda zimski vzpon na K2 (8611 m), drugo najvišjo goro na svetu in edini pozimi neosvojen osemtisočak. V zadnjem desetletju so najtrši alpinistični oreh v Himalaji trikrat zaman poskušali streti poljski ledni bojevniki, v letošnji zimi pa to ni uspelo niti rusko-kazahstanski odpravi ne odpravi Baska Alexa Txikona.

Tudi Nirmal Purja je kmalu po tem, ko je julija zmagoslavno napeljal fiksne vrvi do vrha K2 in omogočil vzpon še trideseterici gornikov, namignil, da ga »velikanski izziv« zimskega vzpona na K2 močno mika. »Edina težava bi bil denar,« je dejal, a bo počakal, da vidi, kaj bodo naredili drugi, ki načrtujejo poskus vzpona v letošnji zimi. Zelo hitro se je začelo omenjati Denisa Urubka, legendarnega Kazahstanca (z ruskim in poljskim državljanstvom), ki je pred desetimi leti splezal na vse osemtisočake brez pomoči dodatnega kisika, v žepu pa ima tudi dva uspešna zimska vzpona na osemtisočaka, Gašerbrum II in Makalu. Urubko je bil »uporniški« član poljske zimske odprave na K2, ki je v prvih mesecih lanskega leta poskušala osvojiti vrh Divje gore. Po sporu z vodjo odprave zaradi taktike in izbire smeri vzpona se je sam podal proti vrhu, dosegel višino 7600 metrov in požel obsodbo drugih članov odprave, ki so bili primorani odnehati že precej nižje. Letos poleti je Urubko splezal prvenstveno smer na Gašerbrum II, pred dvema tednoma pa je potrdil, da v prihajajoči zimi načrtuje ponovni poskus vzpona na K2, vendar želi najprej skupaj s kanadskim alpinistom Donom Bowiejem opraviti vzpon na osemtisočak Broad Peak, potem pa, kot je povedal za portal ExplorersWeb, če bo dovolj časa in bo »soplezalec pravšnji«, bo poskušal še s K2. To bi bil veliki finale njegove alpinistične kariere na osemtisočakih, saj se namerava Rus potem posvetiti le še skalnemu plezanju.

Poskus zimske osvojitve K2 je septembra najavil tudi Mingma Gyalje, eden od najbolj izkušenih šerp vodnikov, direktor odpravarske agencije Imagine Nepal in serijski osvajalec osemtisočakov. Na zimski vzpon se je začel pripravljati skupaj z Islandcem Johnom Snorrijem in Kitajcem Gaom Lijem, skupaj so bili že na štirih osemtisočakih, na K2 so neuspešno plezali že poleti, zdaj pa se pripravljajo na zimski podvig na Manasluju.