Organizacija je v soboto opozorila, da je bila 10. septembra seznanjena s podatki o domnevnem prijavljenem primeru ebole v tanzanijskem pristaniškem mestu Dar es Salaam. Po teh podatkih naj bi bil bolnik, ki je bil pozitiven na test te hemoragične mrzlice, v karanteni. Neuradno pa naj bi se pojavila še dva primera okužbe, poroča AFP.

"Kljub več zahtevam WHO ni prejel nobenih dodatnih podrobnosti od tanzanijskih oblasti o teh primerih," so zapisali v izjavi.

Tanzanijske oblasti so 14. septembra sicer uradno potrdile, da v državi ni ebole, vendar pa so zavrnile "sekundarni potrditveni test v centru WHO", so sporočili iz te organizacije.

WHO je bila nato obveščena, da naj bi bili posameznik, ki je bil v stiku z okuženim bolnikom, zbolel in so ga hospitalizirali. "Do danes WHO ni bil obveščen o kliničnih podrobnostih in rezultatih preiskave, vključno z laboratorijskimi testi, opravljenimi za diferencialno diagnozo teh bolnikov," so še zapisali.

Pomanjkanje uradnih informacij, ki jih imajo tanzanijski organi, je po prepričanju WHO velik izziv za oceno tveganja, medtem ko se v sosednji Demokratični republiki Kongo soočajo z epidemijo ebole. V DR Kongo je bilo v zadnjem letu potrjenih več kot 2600 primerov okužbe, skoraj tretjina obolelih je otrok.