Ameriški državni sekretar Mike Pompeo in savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman sta se namreč na pogovorih v savdski Džedi v sredo strinjala, da mora Iran odgovarjati zaradi »agresivnega, brezobzirnega in ogrožajočega ravnanja«. A Iran očitke o odgovornosti za napade na savdsko energetsko infrastrukturo že vseskozi zavrača.

Kot je danes dejal Salami, je Iran pripravljen na vse mogoče scenarije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Kdor hoče, da njihova država postane glavno bojišče, naj izvoli,« je opozoril na novinarski konferenci v Teheranu. Kot je dodal, ne bodo dopustili, da bi katera koli vojska posegla na iransko ozemlje.

Salami je izjavo podal v muzeju islamske revolucije v Teheranu, in sicer med odprtjem razstave, ki prikazuje zajetja ameriških in drugih brezpilotnih letalnikov na območju Irana. Tako so prikazali tudi raketno protizračno baterijo Khordad 3, s katero naj bi 20. junija sestrelili ameriški brezpilotni letalnik Global Hawk.

»Kaj vaši brezpilotni letalniki počnejo v našem zračnem prostoru? Sestrelili jih bomo, sestrelili bomo vse, kar bo poseglo v naš zračni prostor,« je še povedal poveljnik. Po njegovi oceni je Iran že presegel ameriško prevlado na področju zračne obrambe in proizvodnje brezpilotnih letalnikov.