SI-CERT je lani največ incidentov obravnaval s področja družbenega inženiringa in goljufij (1371). Na drugo mesto so se z 898 primeri uvrstili incidenti iz kategorije drugih goljufij, na tretje pa tehnični napadi, ki jih je bilo 719, je razvidno iz poročila o kibernetski varnosti za leto 2018, objavljenega na spletnih straneh nacionalnega odzivnega centra.

Občutno se je povečalo tudi število napadov na podjetja. SI-CERT je zabeležil 15 primerov, kar je trikrat toliko kot predlani. Vrednost oškodovanja je v vseh primerih skupaj dosegla 530.000 evrov, potem ko je bil še predlani ta znesek pri 68.000 evrih. Kot so poudarili v centru, so v tej številki upoštevani samo zneski, ki so jim znani. Skupna vsota vseh oškodovanj je po njihovih navedbah še večja.

Število prijav izsiljevalskih virusov se je lani medtem zmanjšalo za 180 na 100. SI-CERT je potrdil 61 okužb. Čeprav večina kampanj izsiljevalskih virusov še vedno poteka prek elektronske pošte, se je lani izredno zmanjšalo število primerov, kjer je bil napad prek okuženega sporočila dejansko uspešen, so navedli.

»V veliki meri je to posledica dolgoletnega ozaveščanja uporabnikov in filtrov na poštnih strežnikih, ki strogo zavračajo večino tipov datotek v priponkah, ki bi lahko vsebovale virus,« so poudarili.

SI-CERT je poleg tega lani med drugim odstranil 100 lažnih strani, namenjenih kraji podatkov, in analiziral 390 različnih računalniških virusov.