Od danes gre na evropskem prvenstvu zares. V nasprotju s skupinskim delom reprezentance v izločilnih bojih popravnih izpitov nimajo več. Tega se zavedajo tudi v slovenski vrsti, ki si slabega dneva, kot se je zgodil proti Severni Makedoniji, ne sme več privoščiti. Čeprav so gostitelji šampionata, v predtekmovanju pa so osvojili drugo mesto, jim tekmovalni sistem ni šel na roko. Njihova skupina se namreč križa z najtežjo na prvenstvu, zato se bodo v osmini finala pomerili z udeleženko elitne lige narodov in trenutno šesto reprezentanco na evropski lestvici Bolgarijo. Za nameček je po dvoboju z Rusijo prehlad ujel kapetana Tineta Urnauta, ki je zaradi slabega počutja izpustil včerajšnje druženje z novinarji, namesto njega pa je pred novinarske mikrofone stopil Klemen Čebulj.

»Pobrali smo se porazih z Rusijo in Severno Makedonijo in se že osredotočamo na tekmo z Bolgarijo, ki zagotovo ne bo lahek nasprotnik. Gre za zelo kakovostno ekipo. Zelo dobro pritiskajo z začetnimi udarci in zagotovo bo takih žog kar nekaj. Vztrajati bomo morali pri sistemu, ki ga igramo od začetka priprav. Strategijo podajalca smo že spoznali, v podrobnosti bomo še šli in se na tekmece dobro pripravili,« je dejal sprejemalec. Zatrdil je, da so razloge, ki so bili krivi za poraza v skupinskem delu, dobro preučili, na treningih pa so dodatno pozornost namenili tudi svoji največji težavi – nekonsistentni igri. »Na treningih smo opravili vaje, kjer ne smeš delati preveč zaporednih napak. To bo zelo pomembno, saj na tekmi v naši igri ne sme priti do mrka. Proti Rusiji nismo toliko upoštevali sistema naše igre pri napadih na visoke žoge in pri tem bomo morali biti bolj potrpežljivi. Morali bomo tvegati in z dobrimi servisi spraviti tekmece od mreže. Na tak način bi bilo pol dela opravljenega. Tudi na račun kakšne napake več.«

Poraza za Slovence že preteklost

Slovenci na uradnih tekmah Bolgarov doslej še niso premagali, nazadnje pa sta se ekipi pomerili na prejšnjem evropskem prvenstvu na Poljskem, ko so slovenski odbojkarji proti njim v skupini gladko izgubili (0:3). Njihova igra spominja na rusko, saj so tako kot aktualni evropski prvaki visoki, imajo dober servis in tudi blok. »Poraza v skupinskem delu sta za nas preteklost. Obrnili smo nov list,« je zatrdil selektor Slovenija Alberto Giuliani.

Bolgarijo je opisal kot kompletno ekipo, za katero pa upa, da vseeno ni tako dobra kot ruska. »Še zdaleč niso samo Cvetan Sokolov, ki je njihov korektor in najboljši igralec, ampak imajo tudi odličnega podajalca Todorja Skrimova. Dobri so tudi preostali. Imajo veliko izkušenj. Ne samo reprezentančnih, igrajo v dobrih klubih. A menim, da bomo pripravljeni nanje. Taktiko imam pripravljeno, seveda bo tako kot na vsaki tekmi treba dobro servirati, blok pa bo tisti, ki bo naredil razliko,« je povedal Giuliani. Njihovega selektorja Silvana Prandija pozna zelo dobro in ga opisuje kot enega najboljših prijateljev. Na vprašanje, kdo bolje pozna taktiko drug drugega, pa je v šali odgovoril: »Ni dvoma, jaz, saj sem v taktiki najboljši na svetu.«

Bolgarski selektor skrival taktiko

Če je bil Giuliani kot vselej nasmejan in dobro razpoložen, bi podobno težko trdili za Prandija. Bil je mrkega obraza, redkobeseden, o taktiki za tekmo pa z novinarji ni želel debatirati. »Na vsako tekmo se pripravljamo na enak način. Če bomo igrali bolje kot nasprotnik, bomo zmagali. Morali bomo dobro servirati, igrati dobro v bloku in imeti dober sprejem. Če bo naša igra bolje uravnotežena od Slovenije, bomo zmagali, sicer bomo izgubili,« tople vode ni odkril Silvano Prandi, ki vlogo favoritov prepušča gostiteljici.

Njegova ekipa je v Ljubljano pripotovala v četrtek, opravila dva treninga in se tudi že spoznala z dvorano v Stožicah. Ta bo danes znova polna, saj so navijači do včerajšnjega popoldneva pokupili že več kot 8500 vstopnic, organizatorji pa pričakujejo, da se jih bo na tribunah zbralo vsaj 10.000.