Kako hude bodo posledice za Olimpijo in Maribor po senzacionalnem izpadu iz pokala? Kriza osrednjih kandidatov za državni naslov je vse bolj očitna tako v tekmovalni kot organizacijski podobi obeh klubov. Predsednik Olimpije Milan Mandarić je za daljše obdobje odpotoval v ZDA in po štirih letih delovanja v Stožicah ustavil pritok denarja. Ljubljanskim igralcem zamujajo plače, nered znotraj kluba pa znova odpira vprašanja, kakšna bo kratkoročna prihodnost Olimpije. Neurejene razmere so vse bolj opazne tudi na igrišču, saj moštvo izgublja zagon in ostrino za prvaka. Maribor je blamažo s pokalnim izpadom proti drugoligašu Kopru očitno pometel pod preprogo, saj v Ljudskem vrtu niso sprejeli nobenega ukrepa. Športni direktor Zlatko Zahović se je oglasil le s sporočilom, da bo septembra vsaka zmaga vredna 100.000 evrov. V nasprotju z igralci trener Darko Milanič ne sliši žvižgov, ki odmevajo do Pohorja. Vijoličasti so pod njegovim vodstvom postali prepočasni in premalo kreativni, da bi navijači še verjeli v preobrat. Kdo bo izkoristil krizo velikih in skočil na vrh prve lige? Aluminij, Celje in Mura so v nizkem startu. Domžale napadajo iz ozadja.

Aluminij – Tabor Sežanadanes ob 18. uri, sodnik: Obrenović

Na sedem evrov so v Kidričevem ovrednotili vstopnice za obe tekmi s Taborom. V sredo je prišlo 300 gledalcev, ki so videli, kako so »šumarji« z golom Matica Vrbanca pokazali, zakaj so uspešni v pokalu tudi na trdih tekmah, ko božajo okvir gola v zahvalo. Slobodan Grubor je tudi s premešanjem postave po prvem porazu v ligi ohranil serijo dobrih rezultatov. Na štirih ligaških tekmah je doslej iz Kidričevega presenetljivo le Rudar odnesel točko, Triglav, Olimpija in Mura pa so spremljali, kako je Aluminij plezal proti vrhu prvenstva.

»Sam pričakujem tekmo z veliko dela,« je vseeno opozoril Matija Kovačić. V vratih je dobro izkoristil poškodbo Luke Janžekovića in tvori obrambo, ki ji je Maribor prejšnji konec tedna zabil četrti in peti gol v sezoni za prvi poraz. Toda Kidričani so v Ljudskem vrtu slišali zaslužene aplavze, ker še naprej delujejo kot resno, disciplinirano in uigrano moštvo.

Dobra novica za Sežano je vsaj ta, da so na polovici svoje »turneje« kar štirih zaporednih gostovanj po vzhodnem delu države. Almir Sulejmanović je vnesel predvsem dober občutek, saj so se »češnjice« dobro upirale v Murski Soboti (1:0) in še bolje prav v Kidričevem. »Žal mi je takega poraza, saj smo bili na igrišču videti dobro,« je povedal po porazu v pokalu. »Če bomo prikazovali takšne igre, verjamem, da bo prej ali slej, kljub dvema minimalnima porazoma, prišla tudi zmaga,« je Sulejmanovićevo vodilo.

Verjetni postavi – Aluminij: Kovačić, Martinović, Kontek, Ploj, Jakšić, Krajnc, Matjašič, Petrovič, Vrbanec, Leko, Živković. Tabor Sežana: Rener, Azinović, Salkić, Horvat, Ristić, Mihaljević, Sever, Stančič, Sikimić, Bongongui, Milošev. Naš namig: 1.

Rudar – Domžalejutri ob 14. uri, sodnik: Vinčić

»Zmaga v Stožicah nam je dvignila samozavest, da bomo lažje igrali tudi v prvi ligi,« meni Nikola Jaroš, že tretji trener Rudarja v letošnji sezoni, v kateri Velenjčani po uvodni četrtini prvenstva sploh še niso zmagali. Rudar je v pokalnem obračunu v Stožicah stavil na obrambno taktiko in zmagovit zaključek tekme, kar se mu je obrestovalo z napredovanjem v četrtfinale. Jutrišnja tekma proti Domžalam bo razkrila, kako je uspeh proti Olimpiji vplival na igralce Rudarja, ki so z velikim navdušenjem zapuščali stadion v Stožicah.

Ob Kamniški Bistrici so naposled lažje zadihali po prvi prvenstveni zmagi, ki so si jo v Kranju zagotovili tik pred koncem tekme. Pričakovati gre, da se bodo Domžale po poletnem kriznem obdobju počasi prebile v zgornjo polovico lestvice in spomladi krenile v boj za Evropo. Bitka za naslov državnega prvaka je tako kot v zadnjih letih izgubljena že septembra, po hitrem izpadu Olimpije in Maribora iz pokala pa se velika priložnost za osvojeno lovoriko nasmiha tudi Domžalam. V pokalu bo šlo tudi za prestižni položaj tretjega kluba v državi. Novi trener Andrej Razdrh ima dovolj širok igralski kader, da bi Domžale morale zdržati ritem dveh tekem na teden. Moštvo bo popravljalo vtis po zgrešenem začetku sezone tudi v sredo, ko bo v športnem parku gostovala Olimpija.

Verjetni postavi – Rudar: Radan, Filipović, Pušnik, Kašnik, Hrubik, Črnčič, Lovenjak, Trifković, Kobiljar, Koprivnik, Radić. Domžale: Mulalić, Vuklišević, Pišek, Klemenčič, Ibričić, Sikošek, Sappinen, Karić Šoštarič, Podlogar, Jakupović, Kait. Naš namig: 2.

Triglav – Mariborjutri ob 16. uri, sodnik: Jug

Ni tako neobičajno, da Zlatko Zahović prisostvuje medijskemu terminu v Ljudskem vrtu. Še manj, če tam kaj pripomni. Tokrat je zbrane nagovoril z glavno temo – prihodnostjo Darka Milaniča. Ampak ker je začel z »off the record«, je dal le posredno vedeti, da naj bi imel Milanič njegovo podporo. Ne glede na razplet tekme v Kranju.

»Nisem nič sledil, zanima me, kar delamo na igrišču. To je moja naloga, ne da poslušam in berem, kaj vi govorite,« je ugibanja pospremil Darko Milanič in dodal, da podporo v klubu čuti. »Zelo dramatično ocenjujete, da smo prišli samo do play-offa za ligo Evropa. Poznajo se nam tekme, ki smo jih odigrali. Nismo v optimalnem stanju, smo pa sposobni hitro priti do tega stanja.« Optimalno stanje bi prinesla boljša obramba: če se je proti Aluminiju (2:1) prejšnji konec tedna še izšlo, se v Kopru v pokalnem izpadu niti približno ni (3:2). »Dogajajo se nam stvari, ki se nam ne bodo smele,« je znova izpostavil premešano obrambo. V Kranju bodo bolj znova v fokusu napadalci, saj sta Dino Hotić in Rudi Požeg Vancaš s po tremi goli še vedno najboljša strelca v prvenstvu.

Triglav je ob seriji šestih porazov še vedno edini brez remija, julijski zmagi prav proti Mariboru v Ljudskem vrtu in Rudarju pa sta že davni spomin. »Gremo na zmago. Ne oziramo se na tekmeca, lahko je to Maribor, Olimpija, Mura ali kdor koli,« je sporočil Tilen Mlakar.

Verjetni postavi, Triglav: Arko, Janković, Aliaga Verdu, Mlakar, Rogelj, E. Kryeziu, Kumer, Milanović, Brkić, Tijanić, Majcen. Maribor: Pirić, Klinar, Peričić, Mitrović, Viler, Vrhovec, Cretu, Hotić, Kronaveter, Požeg Vancaš, Zahović. Naš namig: 2.

Mura – Celjejutri ob 18. uri, sodnik: Kajtazović

Ko je maja Amadej Maroša v zadnjem krogu prvenstva zabil za izenačenje proti Celju, je Mura ekspresno dočakala Evropo. Ante Šimundža je nato tudi po izpadu z Maccabijem miril pričakovanja, toda muraši so zaradi notranjih in zunanjih okoliščin zdaj tisti, na katerih je pozornost ob zdrsih Olimpije in Maribora. V pokalu so v sredo pri Triglavu (1:3) takoj pokazali, da znajo zmagovati kot favoriti.

Proti Celju jasnega favorita ni. Ne zgolj zaradi tekoče sezone, v kateri sta moštvi točkovno poravnani, ampak zelo izenačenih medsebojnih obračunov. V Kranju je Šimundža končno dočakal dvoje: prvenec visokoraslega Fejsala Mulića in zanesljivo predstavo širšega kadra, ki ga potrebuje v boju za (naj)višja mesta tako v prvenstvu kot zdaj tudi pokalu. Zanašanje na Luko Bobičanca je bilo proti Taboru sicer tvegano, a uspešno, za Celje pa bo najbrž potreboval še koga. Tudi Black Gringose, ki v soboto zaradi nesoglasij z varnostniki niso navijali za golom.

Grofje so upravičili zvestobo svojih navijačev, ki so odpotovali v Stožice. Remi (2:2) je pokazal, da lahko Dušan Kosić ob skrbno pokritem Mitji Lotriču zaupa tudi Ivanu Božiću in Dariu Vizingerju. Celjani bodo brez Tadeja Vidmarja, ampak nekoliko bolj spočiti, saj so že prejšnji teden v pokalu visoko slavili v Tolminu (0:6).

Verjetni postavi, Mura: Obradović, Karničnik, Maruško, Karamarko, Pucko, Kouter, Kozar, Šporn, Bobičanec, Šušnjara, Maroša. Celje: Rozman, Čalušić, Zaletel, Stojinović, Plantak, Novak, Benedičič, Lotrič, Kerin, Božić, Vizinger. Naš namig: 0.

Olimpija – Bravojutri ob 20.15, sodnik: Balažič

Ob koncu pokalne tekme z Rudarjem so izbruhnile vse frustracije igralcev Olimpije, ki so izgubili živce in prejeli dva rdeča kartona. Luka Menalo je bil v afektu tako razjarjen, da je vse poslal k hudiču, in se po prespani noči opravičil javnosti. »Izrekel sem neprimerne besede, za kar mi je iskreno žal. Kot profesionalec si tega ne bi smel privoščiti,« je komentiral.

Lahko se zgodi, da bo za Olimpijo vsaka naslednja tekma bolj mučna, zato trener Safet Hadžić že opozarja: »Vse je odvisno samo od nas. Če bomo pokazali pravi značaj in veliko željo, se nimamo česa bati. Smo ekipa, ki lahko premaga vsakega, a tudi izgubi proti zadnjemu. Igralci morajo z mano vred pokazati več energije.« Pokalni izpad je iz San Francisca z razočaranjem pospremil predsednik Milan Mandarić, ki je Hadžiću v telefonskem pogovoru izrazil svoje nezadovoljstvo. »Prevzemam največji del krivde, saj sem šef 'parade'. Na koncu je vsak trener odvisen od rezultata,« o krutosti trenerskega poklica pravi Hadžić, ki ima zaradi finančnih težav kluba manjše možnosti za izgubo službe kot njegovi predhodniki.

Proti ranjeni Olimpiji bo tudi novinec v ligi Bravo iskal senzacijo v Stožicah. Šiškarji so opogumljeni po dveh zaporednih zmagah, s katerima so po začetnem spoznavanju zakonitosti tekmovanja ujeli prvoligaški ritem.

Verjetni postavi – Olimpija: Vidmar, Bagnack, Samardžić, Jurčević, Andrejašič, Valenčič, Putinčanin, Savić, Tomić, Cekici, Vukušić. Bravo: Vekić, Vrljičak, Žinko, M. Matko, Ihbeisheh, Ogungbaro, Agboyi, Abdurahimi, Primc, Nukić, A. Matko. Naš namig: 1.