Ob letnih olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu v nogometu je svetovno prvenstvo v ragbiju tretji največji svetovni športni dogodek, kar je za prvenstvo, ki je bilo prvič na sporedu leta 1987, velik uspeh. Res pa je, da popularnost ne doseže svetovne evforije, temveč je omejena na območja, kjer ima ragbi daljšo tradicijo: v Evropi sta to predvsem britansko otočje in Francija, veliko večja pa je priljubljenost ragbija na južni polobli, predvsem v Južnoafriški republiki, Avstraliji, na Novi Zelandiji in na pacifiških otokih. Iz teh držav prihajajo tudi favoriti prvenstva.

Na prvem mestu vsakokratnega prvenstva je seveda Nova Zelandija, branilka naslova iz leta 2015. Letos ima priložnost, da kot prva v zgodovini osvoji tri zaporedne naslove, saj je bila prvak tudi leta 2011, ko je bilo prvenstvo prav na Novi Zelandiji. Na stavnicah tudi letos največ ljudi stavi prav na zmago All Blacksov. V tej reprezentanci igrajo veliki zvezdniki ragbija, kot je Brodie Retallick, ki je, kljub temu da si je pred dvema mesecema izpahnil ramo prav na tekmi proti Južnoafriški republiki, prijavljen v reprezentanco, a pričakujejo, da bo igral šele na izločilnih tekmah.

Že danes ob 11.45 po našem času se bo Nova Zelandija v prvem krogu skupine B pomerila z reprezentanco Južnoafriške republike. Prav Springbokse bi mnogi izbrali za druge favorite prvenstva. Vodil jih bo kapetan Siya Kolisi, prvi temnopolti kapetan južnoafriške ragbijske reprezentance, ki se mu je v siromašnem otroštvu zdela sanjska služba biti taksist, sedaj pa v državi predstavlja simbol upanja.

Analitiki menijo, da je odlično, da se tako močni reprezentanci, kot sta Nova Zelandija in Južnoafriška republika, srečata že v prvem krogu, saj to pomeni, da se ne bosta srečali v krogih na izpadanje in imata torej malce lažjo pot do finala.

Lahko Fidži preseneti?

Pri drugih moštvih je med favoriti tako kot vedno Avstralija, a v preteklem letu ni ravno blestela, saj je zmagala na štirih tekmah od 13. Se je pa o njej veliko govorilo v povezavi z izjavami njihovega zvezdnika Israela Folauja, češ da morajo homoseksualci v pekel, zaradi česar je pogodbo z reprezentanco skoraj odpovedal njihov glavni sponzor Quantas. Nazadnje se je avstralska ragbijska organizacija odločila, da mu ne bo dovolila nastopati za reprezentanco in da na prvenstvu ne bo igral.

Anglija kot ena od držav britanskega otočja sicer letos ne sodi v vrh favoritov za naslov prvaka, medtem ko mnogi stavijo na Wales, ki ima letos niz 14 tekem brez poraza in je tudi zmagovalec letošnjega pokala šestih narodov, najmočnejšega reprezentančnega ragbijskega turnirja. Z opombo, da so dosegli tudi grand slam, kar pomeni, da so premagali vse svoje nasprotnike. Mnogi Valižani so prepričani, da je letos njihovo leto in da je to izjemna priložnost, da osvojijo tudi svetovno prvenstvo.

Med reprezentancami, ki lahko presenetijo, je na prvem mestu gotovo Fidži. Ne smemo pozabiti, da so aktualni olimpijski prvaki, sicer v različici igre ragbi sedem, a štirje člani zlate olimpijske reprezentance igrajo tudi na tokratnem svetovnem prvenstvu. Na prvi tekmi se bodo danes srečali z Avstralijo. Statistika skupnih srečanj govori v prid Avstralcem, saj jih igralci Fidžija v zadnjih 65 letih niso premagali. So pa igralci ragbija s Fidžija izjemno priljubljeni, večina jih igra v najmočnejših ligah po svetu.

Najpomembnejše tekme svetovnega prvenstva v ragbiju si bo mogoče pri nas ogledati na Sportklubu. Tekme bodo po našem času v živo na sporedu zjutraj in dopoldne, v večernih terminih pa bo na sporedu kakšna ponovitev.