Po šestih okroglih omizjih med srbsko vladajočo koalicijo in opozicijo pod okriljem Fonda za odprto družbo in beograjske fakultete političnih znanosti naj bi se politični dialog v Srbiji preselil v skupščino. Pogoj za to je po vztrajanju glavnih protagonistov iz vrst opozicije, da poteka pod pokroviteljstvom Evropske unije. Po pisanju Politike je vrata za konec bojkota skupščinskega dela s strani opozicije odprl predsedujoči odboru evropskega parlamenta za zunanjo politiko David McAllister, ki je zagotovil udeležbo evropskih poslancev pri tem.

Omenjeno šesto omizje na temo priprav na skupščinske volitve prihodnjo pomlad je v četrtek že potekalo pod vtisom napovedi predsednice srbske skupščine Maje Gojković dan prej, da bo prvo srečanje srbskih in evropskih poslancev organizirala 9. in 10. oktobra. Politika navaja, da je datume McAllistru predlagala Gojkovićeva, kar je že naletelo na negodovanje Dragana Đilasa, predsednika aprila letos ustanovljene stranke svobode in pravice, v katero sta se včlanili tudi sedanji poslanki Marinka Tepić in Ana Stevanović. Sporočil je, da ne bodo sodelovali na nobenih pogovorih, ki jih sklicuje predsednica skupščine, a je hkrati izrazil zadovoljstvo, da si je Evropska unija po sedmih letih Vučićevega uzurpiranja oblasti vendarle zaželela evropske standarde v Srbiji, in pripravljenost za sodelovanje v dialogu z evropskimi posredniki. Podobno je menil tudi vodja Nove stranke Zoran Živković, ki je ocenil, da je dobro, ker EU prevzema del odgovornosti za stanje v Srbiji, sodelovanje na volitvah, ki jih opozicija še vedno namerava bojkotirati, pa je vezal na uspešnost napovedanega dialoga, za katerega zlasti v Zvezi za Srbijo, koaliciji na čelu protestov proti predsedniku Aleksandru Vučiću, menijo, da je McAllistrova pobuda pol leta pred volitvami nekoliko zapoznela.

Vsebina mediacije neznanka

McAllister je Srbijo obiskal konec prejšnjega meseca in tedaj spomnil, da je pripravljenost evropskega parlamenta, da ponudi pomoč pri deblokadi političnega dialoga v Srbiji, zagotavljal že v februarju. Pri tem je uporabil sicer obrabljeno krilatico, da sta za tango potrebna dva, za namen evropskih posrednikov pa navedel, da želijo slišati predstavnike glavnih političnih strank, da bi razumeli politično ozračje v Srbiji in lahko opredelili načine za izboljšanje političnega dialoga v srbski skupščini. Vprašanja o tem, kakšen časovni okvir si je zamislil McAllister, kdo bi lahko bil neposredni evropski mediator in katere politične stranke oziroma njihovi voditelji naj bi bili k dialogu povabljeni, ostajajo brez odgovora. Neuradno je delegacija EU v Srbiji dala vedeti, da naj bi skupščinski dialog potekal v tako imenovanem formatu Jeana Monneta, torej brez komunikacije z mediji, in da »nič ni dogovorjenega, dokler ni vse dogovorjeno«. Zajel naj bi tako samo pripravo in izvedbo volitev, popolnjevanje državne volilne komisije in tudi vlogo medijev v volilni kampanji, ali bodo k sodelovanju povabljene zunajparlamentarne stranke in celo nevladne organizacije, pa ni znano. Podobno vlogo je evropski parlament že odigral leta 2015 v ukrajinski vrhovni radi in tri leta kasneje v makedonskem sobranju.