V kratkem naj bi se začela prenova ene najbolj dotrajanih poti na Ljubljanski grad, in sicer stopnišča v ulici Reber. Mestna občina Ljubljana je z javnim naročilom projekt prenove zaupala družbi PZG, ki bo naročena dela opravila za 592.400 evrov skupaj z davkom na dodano vrednost. Na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti so povedali, da bo izvajalec gradnjo začel, ko bo predložil bančno garancijo za dobro izvedbo del in ga bo občina uvedla v delo.

Dotrajano stopnišče potrebno prenove

PZG bo moral celovito prenoviti vso ulico Reber od Starega trga do Ulice na grad oziroma Mačje steze. V okviru projekta sta predvideni zamenjava tlakovcev in temeljita obnova stopnišča. Hkrati bo PZG moral tudi statično okrepiti in prenoviti poškodovan oporni zid na zahodnem delu ulice, ki vodi do hiše na naslovu Reber 3. Po pogodbi bo imel PZG osem mesecev časa, da opravi vsa naročena dela, so povedali na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet.

Omenjeno stopnišče je v slabem stanju, določeni odseki so bili v preteklosti dodatno zavarovani z leseno konstrukcijo, ki pa je prav tako že precej dotrajana. Ravno zaradi te lesene konstrukcije je bil ob našem obisku Rebri starejši ruski par, ki se je sicer navduševal nad razgledom na oranžne strehe ljubljanskih stavb, v dvomih, ali je varno nadaljevati pot proti Staremu trgu.

Ali bo med prenovo dostop na grad prek ulice Reber popolnoma onemogočen, na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet še ne vedo. Povedali so, da bo prehodnost ulice odvisna od organizacije gradbišča. Zagotovili pa so, da bodo javnost pravočasno obvestili o morebitni zapori.

Več kot 200 stopnic

Medtem ko ulica Reber očitno zaradi svoje dotrajanosti ni priljubljena dostopna točka na Ljubljanski grad, pa je toliko bolj obljudeno novo stopnišče, ki ga je občina dala urediti za Lutkovnim gledališčem v bližini predora pod grajskim gričem. Stopnišče se strmo vzpenja po grajskem griču do pešpoti na grad, ki se imenuje Ovinki. Ker je bil del te poti močno poškodovan, so na občini na tem delu postavili leseno stopnišče na jeklenih nosilcih po vzoru tistega na Študentovski stezi. Od začetka do konca poti mora sprehajalec premagati več kot 200 stopnic.

Kot so pojasnili na občini, so načrte za stopnišče Na Stolbi izrisali v arhitekturnem biroju Atelierarhitekti, ureditev poti Ovinki pa so zasnovali v biroju Ambient. Projekt, ki je bil po pogodbi skupaj z davkom na dodano vrednost vreden 951.300 evrov, je po naročilu občine pripravila družba VG5.