Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je dejal, da bo zaradi takšnih patrulj delo tamkajšnjih policistov učinkovitejše in boljše. Izpostavil je, da letos pričakujejo za 40 odstotkov več kitajskih turistov. Skupne policijske patrulje bodo še v Novem Sadu in Smederevu, ki sta, kot piše Radio Free Europe/Radio Liberty, bolj znana po kitajskih investicijah kot kitajskih turistih.

Kitajski veleposlanik v Srbiji Chen Bo je dodal, da bodo v Srbiji vzpostavili telefonsko linijo za klice v sili v litajščini, kitajski policisti pa bodo obiskovali kraje, kjer so kitajski državljani, podjetja in institucije. Poudaril je, da se je od liberalizacije vizumskega režima med Kitajsko in Srbijo v slednji znatno povečalo število kitajskih turistov. Po njegovem mnenju bo pristnost kitajskih policistov tudi pripomoglo k podobi Beograda kot odprte in mednarodne prestolnice. Prav tako je oznanil, da bodo v bližnji prihodnosti tudi srbski policisti začeli patruljirati po kitajskih mestih.

Leta 2018 je Srbijo obiskalo okoli 100.000 kitajskih turistov, kar je dvakrat toliko kot leto prej.

Srbija je vključena v kitajski projekt Pas in Pot, s katerim želi Kitajska preko velikih infrastrukturnih projektov obnoviti nekdanjo svilno pot ter povišati blagovno menjavo med Evropo in Kitajsko. Slednja je v Srbijo tudi vložila več milijard evrov za gradnjo železnic, cest in elektrarn, kar večinoma delajo kitajski delavci, na spletni strani poroča agencija Reuters. Srbska ministrica za infrastrukturo Zorana Mihajlović je julija dejala, da je trenutno v Srbiji za približno pet milijard evrov kitajskih investicij.

Srbija in kitajsko podjetje Huawei sta sicer pred nekaj časa začela sodelovati na projektu, imenovanem Varno mesto. Ta vključuje namestitev tisoč nadzornih kamer, ki imajo programsko opremo za prepoznavo obrazov in registrskih tablic, na 800 mestih po srbski prestolnici, s čimer se želijo boriti proti kriminalu, je pred časom poročal tednik Foreign Policy.