Po minimalnem nedeljskem porazu proti Nemcem je dal trener Tomaž Ocvirk svojim igralcem prost ponedeljek, v sredo so na generalki za Barcelono na tekmi slovenske lige premagali Urbanscape Loko v Škofji Loki (32:21), včeraj zjutraj pa so odpotovali proti katalonski prestolnici, kjer se bodo danes ob 20. uri v dvorani Blaugrana udarili z osemkratnim prvakom Evrope, rekorderjem po številu tovrstnih lovorik. Slovenski ljubitelji rokometa se dobro spominjajo legendarnih obračunov med Barcelono in Celjem v ligi prvakov. Med sezonama 1996/97 in 2004/05 sta se kluba kar štirikrat pomerila v polfinalu in čeprav je bil izid v zmagah 4:4, so zaradi boljše razlike v golih v finale vedno napredovali Katalonci.

Barça, kot se po novem imenujejo vse nenogometne ekipe katalonskega velikana, je v tej sezoni spet eden glavnih favoritov za prvi naslov evropskega prvaka po letu 2015. Toda Špancem je spodrsnilo že na uvodni tekmi, ko jih je na Madžarskem premagal slovensko obarvani Pick Szeged (Matej Gaber, Dean Bombač, Nik Henigman, Mario Šoštarić) z 31:28. Pred 13. medsebojno tekmo in prvo po marcu 2011 trener Tomaž Ocvirk pravi: »Gostitelji so favoriti, o njihovi kakovosti je nesmiselno izgubljati besede, a vseeno ne gremo v Španijo na izlet. Nimamo česa izgubiti, zato bodo fantje lahko igrali sproščeno in neobremenjeno.«

Xavi Pascual trener že deset let

V celjskem taboru se zavedajo kakovosti 26-kratnih državnih in 23-kratnih pokalnih prvakov Španije. Kot trener jih že od leta 2009 vodi zdaj 51-letni Xavi Pascual, ki je v desetih letih osvojil kar 49 lovorik, v letošnji pa že kar tri: Super Globe (neuradno klubsko SP) v Savdski Arabiji, španski in katalonski superpokal. Toda trener Ocvirk ima recept za morebiten uspeh v Blaugrani: »Želimo prikazati odlično igro, a biti moramo zbrani in potrpežljivi vseh šestdeset minut. Ne smemo izgubljati žoge na veliko, kajti Barcelona kaznuje vsako napako ter igra izjemno hitro in učinkovito. Biti moramo še bolj agresivni v obrambi kot proti Flensburgu in se hitro vračati vanjo. Španci gojijo sodoben in hiter rokomet, a imajo težave, če znaš in uspeš umiriti njihovo hitrost. Barcelonini igralci zelo hitro zaključujejo napade, tudi če niso izdelani ali če jim ne gre. To se jim proti kakovostnim tekmecem hitro maščuje, kar se jim je zgodilo v Szegedu.«

Barcelono sta pred letošnjo sezono med pomembnejšimi igralci zapustila le Kamil Syprzak (PSG) in Gilberto Duarte (Montpellier), glavna okrepitev pa je prihod Luka Cindrića iz Kielc. Seznam vrhunskih igralcev je neverjetno dolg: poleg Slovenca Jureta Dolenca in Hrvata Cindrića njen dres nosijo še Španci Raul Entrerrios, Aitor Arino, Aleix Gomez, Gonzalo Perez de Vargas in Victor Tomas, Francozi Ludovic Fabregas, Dika Mem, Timothey N'guessan in Cedric Sorhaindo, Danci Lasse Andersson, Kevin Möller in Casper Mortensen, Islandec Aaron Palmarsson, Brazilec Thiagus Petrus…, skupno pa ima enajst tujcev iz šestih držav.

Leta 2011 le Razgor in Poteko

Poleg kapetana Davida Razgorja je krožni napadalec Vid Poteko edini v sedanji celjski ekipi, ki je igral proti Barceloni že leta 2011, ko je dobila obe tekmi v skupinskem delu (doma s 44:33, v Celju s 30:27). Povratnika v matični klub in rojstno mesto iz beloruskega Meškova čaka na šestmetrski črti hud boj s takšnimi vrhunskimi krožnimi napadalci, kot so Fabregas, Petrus in Sorhaindo. »Verjamem, da smo dovolj kakovostni, da se lahko uspešno zoperstavimo vsakemu evropskemu velikanu, torej tudi Barceloni. Tekma proti Picku Szeged je pokazala, da je tudi Barcelona ranljiva, a mora njen nasprotnik prikazati vrhunsko igro. Toda njen poraz na Madžarskem ni voda na naš mlin, kajti Barcelona ne izgublja dveh tekem zapored že dolga leta, kaj šele v eni sezoni. Mi bomo skušali dati od sebe maksimum, česar smo v tem trenutku sposobni, na igrišču pa se bo pokazalo, za kaj bo to zadoščalo,« napoveduje Vid Poteko.