Imela sva pavzo. Kako pa si ti kaj (ali v povsem prostem prevodu Ti pa kr sama tle)? Pivot. Joey ne deli hrane. O. Moj. Bog. Nekaj od mnogih izjav serije Prijatelji, ki so v zadnjega četrt stoletja tako rekoč ponarodele. Za mnoge ena najboljših televizijskih serij, ki so jo predvajali od 22. septembra 1994 do 6. maja 2004, letos praznuje srebrno obletnico začetka, ki jo bodo zlasti v ZDA počastili z različnimi dogodki. Po izbranih kinematografih bodo konec septembra v treh večerih predvajali dvanajst (od skupno 236) epizod serije s še nikoli predvajano vsebino in ekskluzivnimi intervjuji, so potrdili v produkcijski hiši Warner Bros. Lego pa je pred dnevi izdal škatlo Central Perk z nekaj več kot 1000 kosi, kjer šesterici glavnih junakov za točilnim pultom družbo dela še belolasi Gunther.

Kako je lahko serija z začetki v letu 1994, v kateri ni tvitov, pametnih telefonov, vsega znanja interneta na dosegu enega klika in v kateri se pari še vedno razhajajo v živo, tako priljubljena pri današnji mladini? Za ameriške strokovnjake je odgovor v »generaciji nostalgikov«, tistih, starih nekaj čez 20 let, ki so odrasli v dobi tehnologije, a jim ta vendarle ni vodila življenja. Prijatelji zanje v ciničnem, krutem in ostrem svetu, v katerem živijo, predstavljajo ideal enostavnega življenja v velikem stanovanju, brez garanja, v družbi ljubih ljudi, o čemer lahko danes sami le sanjajo. Obenem ima šesterica, Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Chandler in Joey, tako različne karakterje, da se lahko z vsaj enim od njih (delno) poistoveti skoraj vsak – princeska, obsedenka z nadzorom, hipi, simpatičen in brezupno romantičen piflar, »skuliran« lepotec, priljubljen pri dekletih, ter zabavljač.

Vpliv na govor, frizuro, slog življenja

Serija ni bila priljubljena samo v času njenega nastajanja, saj še danes na različnih kanalih vztraja med najbolj gledanimi. Tako niti ne čudi, da je imela ogromen vpliv na gledalce ter kulturo 90. let in pozneje. Na univerzi v Torontu so s študijo ugotovili, da je serija vplivala na govor oziroma način sporazumevanja v angleščini: povečala se je raba mašila »tako« (v izvirniku »so«), Chandlerjev sarkazem je spremenil način komuniciranja med prijatelji v resničnem svetu, Joeyjevi osvajalski podvigi pa so spremenili način zapeljevanja. Mnogo tujih gledalcev se je s pomočjo serije naučilo angleščine. V splošno rabo je prešel tudi neverbalni način komunikacije, in sicer Rossova metoda žalitve brez uporabe srednjega prsta, pri čemer je treba pesti dvakrat trčiti drugo ob drugo. Med večje vplive serije strokovnjaki štejejo še frizuro Jennifer Aniston, znano pod nazivom »The Rachel«, poskok priljubljenosti imena Emma (v seriji je tako ime hčeri Rachel in Rossa) ter oblikovanje alternativnega družinskega sloga, torej prijatelje, ki si jih v nasprotju s sorodniki lahko izbereš sam.

Ker pa nič ni popolno, številni opozarjajo na negativne plati Prijateljev – v seriji je predstavljena povsem nerealna situacija 25-letnic, ki s slabima službama živita v prostornem stanovanju sredi Manhattna, zveza Rossa in Rachel je še pred rojstvom facebooka poskrbela za status »zapleteno je«, piscem očitajo homofobijo (kljub lezbični poroki je serija polna neslanih šal na račun transseksualcev in istospolno usmerjenih) in tudi rasizem, saj je bilo tudi med stranskimi vlogami samo za vzorec temnopoltih igralcev. Negativno plat serije je po koncu snemanja – vmes so za epizodo dobili po milijon dolarjev plačila – doživela tudi šesterica glavnih igralcev. Velik uspeh serije, ki je bil zanje sprva blagoslov, se je sčasoma izkazal za pravo prekletstvo – padli so namreč v brezno preveč uspešnih likov, ki se jih večini še do danes ni uspelo zares znebiti.