Incident se je zgodil leta 2016, ko je okoli 20 ljudi zaposlenih na ameriškem veleposlaništvu na Kubi nenadoma zbolelo. Pri večini je šlo za nenadno izgubo sluha in blage možganske poškodbe, ki povzročajo težjo koncentracijo, utrujenost in omotico. Vse do danes še niso odkrili natančnih razlogov, kako je prišlo do nastale situacije.

ZDA trdijo in obtožujejo, da je Kuba uporabila skrivno orožje. Kanada se trditvam ZDA izogiba, po najnovejši raziskavi so ugotovili, da bi za skrivnostno bolezen lahko bili krivi pesticidi proti komarjem.

Raziskovalci iz centra za možganske okvare iz univerze Dalhousie so v svoji raziskavi preučili možgane kanadskih žrtev tako imenovanega havanskega sindroma in celo možgane psa, ki je prav tako zbolel na Kubi.

Gre za prvo raziskavo v kateri so primerjali zdravstveno stanje bolnikov pred potovanjem v Havano in po tem, ko so se začeli kazati sindromi bolezni. Raziskovalci so pri posameznikih zaznali različne stopnje poškodb možganov, ki povzročajo simptome.

Raziskovalci so zapisali, da takšne poškodbe možganov po navadi povzročajo pesticidi. Ker je leta 2016 na Karibih razsajala epedimija virusa zike, je velika verjetnost, da so za bolezen krivi ravno pesticidi, saj so jih na Kubi takrat uporabljali v obsežnejših količinah, piše The Guardian.