»Uefin izvršni odbor je pooblaščen za sprejemanje predpisov in za odločanje o vseh zadevah, ki ne sodijo pod pravno ali zakonsko pristojnost kongresa Uefe ali drugega organa. Sklepi izvršnega odbora Uefe začnejo veljati takoj, razen ob primerih, ko se Uefin izvršni odbor odloči drugače,« pojasnjujejo vlogo odbora pri Uefi.

Tokrat bo njegova naloga predvsem odločanje o tekmah in tekmovanjih, kot so dodelitev finala lige prvakov v letih 2021, 2022 in 2023. Pred tremi tedni so prek ameriške tiskovne agencije AP v javnost pricurljala namigovanja, da naj bi imel leta 2021 največ možnosti za finalno tekmo stadion Zenita v Sankt Peterburgu, 2022 Allianz Arena v Münchnu, 2023 pa londonski Wembley. V tej sezoni bo gostitelj Istanbul.

Določili bodo tudi gostitelja finala evropske lige in evropskega superpokala 2021, znani pa bodo še organizatorji evropskega prvenstva v futsalu 2022 ter zaključnih mladinskih turnirjev 2021 in 2022. Prav tako bo na agendi tudi določanje pravil žreba skupin za EP 2020. Odločitve bodo sporočili na novinarski konferenci po zasedanju IO, ki bo med 13.30 in 17.00.

Ljubljana je prvič gostila zasedanje IO Uefe oktobra 2006, ko je bil predsednik Nogometne zveze Slovenije še Rudi Zavrl, takrat so med drugim določili gostitelje finalnih tekem lige prvakov (Moskva, Rim) in pokala Uefe (Manchester, Istanbul) v letih 2008 in 2009. Takrat je IO štel 14 članov, zdajšnji pa je malce razširjen.

Sestavljajo ga predsednik Čeferin, podpredsedniki Šved Karl-Erik Nilsson, Madžar Sandor Csanyi, Portugalec Fernando Gomes, Španec Luis Rubiales, Italijan Michele Uva in Britanec David Gill ter člani Poljak Zbigniew Boniek, Irec John Delaney, Albanec Armand Duka, Francozinja Florence Hadouin, Danec Jesper Moeller, Ukrajinec Andrij Pavelko, Hrvat Davor Šuker, Nizozemec Michael van Praag, Turek Servet Yardimci, Italijan Andrea Agnelli, Katarec Nasser El-Khealifi (slednja sta predstavnika Ece) in Šved Lars-Christer Olsson (predstavnik evropskih lig).

Kot je poročal Večer, bo v Ljubljani ob predsedniku in 16 članih izvršnega odbora še vsaj 50 predstavnikov Uefe, za nemoten potek dogodka pa bo skrbelo skupno 120 ljudi.

Ti bodo dopoldne ob 9.00 aktivni tudi na festivalu na Trgu republike v Ljubljani, kjer bodo zagnali nov Uefin štiriletni program Nogomet v šolah, s katerim želijo promovirati nogomet kot družbeni in izobraževalni pripomoček, hkrati pa zagotoviti, da je najbolj priljubljena igra na svetu dostopna vsem.

Prav šole so po mnenju Uefe idealne, da vse to dajejo otrokom - ne glede na sposobnosti, spol, narodnost ali vero - in da otroci igrajo nogomet v varnem okolju.

Uefin predsednik Čeferin in nekatere nogometne legende, vključno z Luisom Figom, Florentom Maloudajem in Milenkom Ačimovićem, bodo pri tem na omenjeni lokaciji igrali z otroki iz slovenskih, italijanskih, avstrijskih, hrvaških in madžarskih šol.

Uefa je pilotni projekt nogometa v šolah, ki je vključeval Albanijo, Azerbajdžan, Gruzijo, Severno Makedonijo, Severno Irsko in Gruzijo, uvedla že leta 2017. Projekt je bil uspešen, zato so se pri krovni zvezi odločili, da v to vključijo vseh 55 članic za obdobje od leta 2020 do 2024. Te bodo lahko s projekti, povezanimi s šolo, letno kandidirale za 50.000 evrov. Uefa bo v štirih letih za to namenila skupno 11 milijonov evrov.