V podjetju MZG izdelujejo pohištvo iz sodobnih  materialov, znani pa so po opremi sodobnih pisarn in poslovnih prostorov. Med drugim so opremljali Lek, Petrol, Splošno bolnišnico Izola, Zdravstveni dom Koper in Ortopedsko bolnišnico Valdoltra, Mestno občino Kranj, občini Kočevje in Ribnica, Fakulteto za strojništvo in Študentske domove Koper ter številne druge. Tako so jim iz prve roke postale znane potrebe upravnih in zasebnih naročnikov, študentske želje ter zahteve zahtevnih in zadržanih poslovnih strank.

Priljubljena struktura perfect sense mat

»Pri barvah in strukturi so v enaki meri zastopani lesni in enobarvni dekorji, od svetlih do temnih odtenkov. Zastopane so tudi različne strukture, od gladke do zelo hrapave. Pri enobarvnih dekorjih izstopajo odtenki bele, vsi odtenki sive barve do temno sive in črne. Glede struktur je zelo priljubljena tako imenovana struktura perfect sense mat. To je izrazito mat struktura, na kateri se ne poznajo prstni odtisi. Uporablja se tudi materiale z veliko trdnostjo, kot je plošča compact, ki so lahko zelo tenke. Od lesnih dekorjev pa prevladujejo vsi odtenki hrasta s hrapavo strukturo. Pohištvo iz oplemenitenih ivernih plošč se kombinira z dodatkom kovinskih elementov, na primer mizna podnožja, noge za omare, ročaji in podobno, ter z dodatkom stekla in različnimi vrstami razsvetljave. Vedno več zanimanja je tudi za električno dvižne mize, pri katerih se lahko višina spremeni v stoječe delovno mesto,« je pojasnil Roman Zupančič.

Pisarna naj bo prijetnih barv

V podjetju MZG so mnenja, da je treba pri opremljanju pisarne ali katerega koli drugega prostora upoštevati tri stvari: funkcionalnost, estetski videz in primerno ceno. »Pisarna naj bo prijetnih barv, imeti mora dovolj dnevne svetlobe, pohištvo ne sme biti predimenzionirano, narejeno mora biti v skladu z željami naročnika. Pri posamezni delovni mizi je treba upoštevati tudi vrsto dela, temu primerno se doda še dodatke, kot so nosilec za tipkovnico in računalnik, ki sta lahko pod mizo, ali pa je računalnik vgrajen v omarico poleg mize. Prav tako moramo paziti, da so monitorji primerno nameščeni, da ne pride do odseva svetlobe v ekran. Zelo pomembna je tudi izbira stola, ki mora ponujati ergonomsko obliko sedenja,« je opozoril Zupančič.

Pohištvo mora biti funkcionalno

Najpogostejša napaka naročnika je, da s postavitvijo pohištva ne doseže zahtevane funkcije, opozarjajo izdelovalci pisarniške opreme. Dolga leta se je mizne plošče postavljalo na klasično »T« nogo, v zadnjih letih pa so strokovnjaki za izdelavo pisarniškega pohištva prešli na mize s štirimi nogami, tako kot pri kuhinjski mizi. Tudi posamezne pisarniške omare, ki so bile v klasičnih dimenzijah, počasi izrivajo stene. Te so sedaj pokrite z omarami, ki same po sebi tvorijo samostojno kompozicijo. Mojstri tako vstavljajo kose v kontrastnih barvah ali pa elemente zasteklijo.

V skladu z energijo in otroške pisalne mize

V primeru, da stranka želi opremiti pisarno skladno s feng šujem ali z drugimi energijskimi zahtevami, to pri MZG absolutno upoštevajo. V skoraj tridesetletni zgodovini izdelave pohištva so se že srečali s strankami, ki so poleg klasičnih zahtev, kot sta lovljenje svetlobe in določitev pravilne lege, hotele imeti tudi energijsko izmerjen prostor in temu primerno postavljeno pohištvo.

Pri otroških sobah priporočajo manjše pisalne mize z dimenzijami, usklajenimi z otrokovo starostjo. Glede na višino in leta otroka mora biti usklajena višina mize, primeren mora biti tudi stol. Poleg mize manjše dimenzije pri MZG priporočajo tudi prostor, kamor bo otrok shranil šolsko torbo in svoje knjige. Pri otroški sobi pa starši ne smejo pozabiti niti na igralni kotiček in primeren prostor za igrače. Zelo zaželeno je, da pisalna miza dobi dnevno svetlobo, po možnosti z leve strani. Tudi igralni kotiček naj bi bil primerno osvetljen z dnevno svetlobo, če to ni možno, pa s kakovostno umetno razsvetljavo.