Največja hrvaška konditorska družba je v sredo na spletni strani zagrebške borze potrdila, da je ciprska družba Kappa Star Limited v lasti srbskega podjetnika Nebojše Šaranovića v ponedeljek presegla petodstotni prag. Šaranović je prek skrbniškega računa banke RBA Austria v minulih dneh pospešeno kupoval delnice Kraša. V skladu s hrvaškimi zakoni mora lastnik oziroma solastnik družbe po prevzemu več kot petodstotnega deleža v nekaj dneh razkriti svoje ime.

Glede na to, da se je nakup delnic Kraša pospešeno nadaljeval tudi po ponedeljku, je mogoče sklepati, da je srbski podjetnik lastnik še večjega deleža zagrebške družbe. Srbski mediji špekulirajo, da ima Šaranović v lasti že deset odstotkov delnic Kraša. V torek in sredo je bilo na borzi z delnicami Kraša sklenjenih za približno 65 milijonov kun (8,8 milijona evrov) prometa.

Vstop »tretjega igralca« v tekmi za lastniške deleže v Krašu je krepko zvišal vrednost Kraševih delnic. Če je bilo treba avgusta za Kraševo delnico v povprečju odšteti 384 kun (52 evrov), se je vrednost delnice v začetku tega tedna povzpela na 890 kun (120 evrov). V sredo je bila delnica Kraša vredna 800 kun (108 evrov), kar je bilo za 13,5 odstotka več kot v torek.

Obeta se prevzemna licitacija

Šaranović je z intenzivnim in agresivnim nakupom delnic Kraša presenetil hrvaško javnost, saj sta prejšnji teden družinska mesna industrija Pivac in Kraš-ESOP, v kateri so mali delničarji Kraša, napovedala skupna prizadevanja za prevzem znane hrvaške živilske družbe. Družba bratov Pivac je prve delnice Kraša kupila leta 2011, po lanski dokapitalizaciji pa so z nekaj manj kot 31 odstotki delnic postali največji posamezni lastnik Kraša. Kraš-ESOP ima v lasti približno 18,5 odstotka delnic. Kraš ima nekaj več kot pet odstotkov lastnih delnic.

Kljub možnosti za odličen zaslužek s Kraševimi delnicami ne Pivac ne Kraš-ESOP za zdaj nista izkazala namena, da bi prodala svoje delnice. Zato se v hrvaški javnosti pojavljajo vprašanja, kako bo nakupovanje delnic Kraša ciprske družbe vplivalo na ponudbo družb Pivac in Kraš-ESOP, ki naj bi bila objavljena do srede prihodnjega tedna. Iz podjetja Pivac so sporočili, da se bodo samostojno potegovali za povečanje lastniškega deleža v Krašu, tudi če Kraš-ESOP ne bo zainteresiran za skupno delovanje. Za Šaranovića velja, da se izogiba javnosti. V beograjskem predstavništvu Šaranovićeve ciprske družbe na novinarska vprašanja o namenih družbe glede Kraša ne odgovarjajo.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da namerava Šaranović pridobiti najmanj 25 odstotkov delnic, kar bi mu zagotovilo kontrolni paket. Potem pa bo tudi sam, v skladu s hrvaškimi zakoni, objavil svojo ponudbo za prevzem Kraša. Takrat bo na preizkušnji tudi zavezništvo družbe Pivac in Kraševih malih delničarjev, ki bodo morali ponuditi dobro ceno, če bodo hoteli premagati Šaranovića.

Mesarja proti papirničarju

Šaranović v Srbiji velja za »kralja papirja«, saj je lastnik več srbskih podjetij, ki se ukvarjajo s papirno industrijo. Zunaj Srbije je najbolj znan kot lastnik proizvajalcev slaščic jaffa in banini iz Kikinde, kar je v skladu z njegovimi ambicijami v tej panogi. Bil je tudi eden najtesnejših sodelavcev srbskega tajkuna Miroslava Miškovića v času vzpostavitve največje srbske družbe Delta Holding. Lanski prihodki skupine Kappa Star Limited, ki ima sedež v Nikoziji, so dosegli 240 milijonov evrov, dobiček pred davki pa je znašal 29,1 milijona evrov.

Skupina Pivac s sedežem v Vrgorcu v dalmatinskem zaledju je ena največjih tovrstnih družb na Hrvaškem. Razvijati se je začela še v času Jugoslavije. Članice skupine so podjetje Braća Pivac iz Vrgorca ter karlovška mesna industrija PPK in mesna industrija Vajda iz Čakovca. Podjetje družine Pivac zaposluje več kot 2000 delavcev. Lani so imeli 351 milijonov evrov prihodkov in 10,6 milijona dobička pred davki. Na Hrvaškem ocenjujejo, da bo Skupina Pivac, če bo prevzela Kraš, postala živilska družba z najvišjimi prihodki v državi; prekašala bo Podravko in Vindijo. Ob tem ne štejejo živilskega dela družbe Fortenova, nekdanjega Agrokorja.