Vsaka mama ali babica ima kak svoj recept, vsaka pokrajina svoje posebnosti, na splošno pa velja, da na imunski sistem zelo dobro vplivajo limone in pomaranče, borovnice, korenje, banane, morska hrana, ameriški slamnik, različna zelišča, zeleni čaj, nikakor pa ne gre pozabiti na med.

Kivi in vitamin C

Med tovrstno hrano, zelenjavo in sadjem, se najpogosteje omenja česen, ki je zelo močan spodbujevalec imunskega sistema. Naslednji na seznamu je kivi. Nekatere raziskave so pokazale, da je vitamina C v kiviju več kot v pomaranči, grenivki in limoni. Poleg tega kivi vsebuje kalij in vlaknine, ima pa zelo malo kalorij. Dva manjša kivija vsebujeta le 90 kalorij, z njima pa hkrati zaužijete tudi zadovoljivo dnevno količino vitamina C.

Veliko vitamina C vsebujejo tudi grenivke, poleg tega pa še folno kislino, kalij, železo, kalcij in vitamin B. Rdeče grenivke vsebujejo tudi betakaroten in bioflavonoide, vse pa imajo zelo malo kalorij. Najbolje jih je uživati surove, iz njih pa si lahko pripravite tudi odličen sok, ki je prava vitaminska bomba. Z grenivko pa ne gre pretiravati, saj nekateri trdijo, da je njen učinek zelo podoben zdravilom proti prehladu. Špinača vsebuje antioksidante, kalij, kalcij, magnezij, provitamin A, vitamine B, C in K, niacin in folno kislino. Nič ni narobe, če jo uživate v klasični, kuhani obliki, a več vitaminov boste zaužili s surovo. Mogoče si lahko poskusite narediti solato z mlado špinačo, sicer pa jo v krop potopite le za nekaj trenutkov. Je pomemben antioksidant, ki vsebuje življenjsko pomembne minerale.

Ste že slišali za betakaroten?

Če ste prehlajeni in nimate teka, je krepka bučna juha prava izbira. Meso buče vsebuje veliko betakarotena, zelo pomembnega vitamina pri večanju odpornosti, zelo zdrava pa so tudi semena iz buč. Vsebujejo 30 do 50 odstotkov olja v obliki palmitinske, linolenske in oleinske kisline, ki jih sestavljajo predvsem trigliceridi, steroli, skvaleni, tokoferoli, karotenoidi, vsebujejo tudi nekaj beljakovin, ogljikovih hidratov, mineralov in elementov v sledovih.

Brokoli vsebuje veliko rudnin, kot so železo, kalcij, natrij, fosfor, cink in kalij, vitamine A, B, C in E ter folno kislino. Je poln antioksidantov, ki varujejo telo, preprečujejo pojav vnetij in kroničnih bolezni ter zavirajo procese staranja. Med njimi so flavonoidi, fenoli in karotenoidi. Pravzaprav je prava zdravilna bomba z nizko energijsko vrednostjo. Sto gramov vsebuje tri grame beljakovin, približno tri grame ogljikovih hidratov in prav toliko prehranskih vlaknin ter približno 27 kalorij.

Jogurti z aktivno bakterijsko kulturo

Ingver je eden najmočnejših rastlinskih antioksidantov. Ima zelo močan protibakterijski učinek, krepi odpornost, pomaga premagati prehlade in blaži kašelj. Če ste prehlajeni, je ingverjev čaj nepogrešljiv. Za odpornost je pomembno, da uživate jogurte z aktivno bakterijsko kulturo. Za zdravje je dovolj le lonček na dan. Jogurt vsebuje pomembne snovi – bakterije, ki v celotnem prebavnem traktu poskrbijo tudi za to, da telo lažje vsrka hranilne snovi. Za zdrav imunski sistem nutricionisti svetujejo, da naj bi vsaj dvakrat na teden zaužili mastne morske ribe, kot so sardela, losos in skuša. Ker so bogate z maščobnimi kislinami omega3, varujejo telo pred vnetji, virusi in bakterijami.

Vsekakor je treba omeniti tudi gobe maitake, ki prihajajo iz Japonske, vsebujejo veliko vitaminov B1, B2, C in D ter mineralov – železo, kalcij, magnezij, fosfor in natrij, ki krepijo imunski sitem, preprečujejo pa tudi rast rakavih celic. vav