Na 31. evropskem prvenstvu v odbojki se je končal predtekmovalni del. Slovenska reprezentanca je vknjižila tri zmage in dva poraza ter v skupini C zaostala zgolj za aktualno prvakinjo Rusijo. Čeprav so igralci selektorja Alberta Giulianija z osvojitvijo enega od prvih dveh mest dosegli cilj, ki so si ga zastavili v skupinskem delu, pa povsem zadovoljni s prikazanim le ne morejo biti. Medtem ko se jim poraz proti močni ruski vrsti težko očita, pa je jasno, da do neuspeha proti debitanki na turnirju Severni Makedoniji ne bi smelo priti. »Nismo si želeli dveh porazov, tekma z Makedonijo se je ponesrečila,« je priznal tudi podajalec Slovenije Gregor Ropret.

V taboru Slovencev sicer trdijo, da imajo še precej rezerv, ki pa jih bodo morali hitro aktivirati, saj se na prvenstvu začenjajo izločilni boji, zato popravnih izpitov ni več. »Realna slika je takšna, da bi lahko bilo slabše, težko pa boljše. Poraz proti Severni Makedoniji je bil morda celo koristen, saj jih je postavil na realna tla,« meni odbojkarski trener Zoran Jerončič. Pravi, da Slovenci igrajo dobro in da so doslej opravili uspešno delo, a povsem pozitivne ocene jim vendarle ne bi dodelil. Tako kot čez celotno poletje je v igri slovenska reprezentanca tudi na šampionatu preveč nihanj. »Edina stvar, ki me moti, je, da je njihova igra nekoliko preveč podobna ženski odbojki. Napravijo štiri, pet zaporednih napak, kar se dogaja pri ženskah, kjer so veliki vzponi in padci. Tega v moški odbojki, kjer je menjava žoge bolj enostavna, ni. Kljub temu se to dogaja slovenski ekipi. Proti reprezentanci kot je makedonska, ne moreš izgubiti, ko že vodiš s 24:21. To bo treba izboljšati.«

A časa za odpravljanje pomanjkljivosti Slovenija nima. Prosti dan imajo le še danes, že jutri pa se bodo v osmini finala pomerili z Bolgarijo. Ta je v najzahtevnejši skupini na prvenstvu, skupini A, zasedla tretje mesto in zaostala za Francijo in Italijo, vendar kljub temu zbrala enako število točk (devet) in osvojila ter izgubila enako število nizov (12:8) kot Slovenija. »Treba se je zavedati, kdo prihaja v Stožice. Stvar ni enostavna. Zelo dobro poznam njihovega selektorja Silvana Prandija. Je vzor vsem trenerjem. V prvi italijanski ligi je bil trener rekordnih 33 let. Sestavil je ekipo, ki je mešanica izkušenj in mladosti in je zelo nevarna. Ne smemo se slepiti, da so Bolgari slabi, ker so osvojili tretje mesto. To jim je uspelo v najzahtevnejši skupini. Pričakati jih bomo morali zelo dobro pripravljeni,« opozarja nekdanji selektor slovenske ženske reprezentance. Domači odbojkarji se v izločilne boje sicer podajajo s popotnico dveh zaporednih porazov, kar je pustilo določene posledice. »Psihološki faktor bo igral vlogo. Dva zaporedna poraza zagotovo ne vplivata pozitivno. Zmago prinese zmaga. Nesmiselno je govoriti, da smo izgubili, a ostajamo pozitivni in motivirani. Tisti, ki zmaga, se veseli, tisti, ki izgubi, analizira,« je jasen 66-letnik.

Po zadnjem dvoboju je sicer kar nekaj slovenskih igralcev potarnalo nad tekmovalnim sistemom in dejstvom, da jim bodo v primeru zmage nad Bolgari v četrtfinalu na drugi strani mreže bržčas znova stali Rusi. Tudi Dejan Vinčić, ki je dejal: »Vse skupaj je malo čudno. Sploh ne vem, kako bi to komentiral. Sistem je, kakršen je. Lahke poti ni. Če želiš osvojiti medaljo, moraš premagati tudi Ruse.« Da bi Slovenija znova osvojila odličje, si želi tudi Jerončič, ki pa ostaja realist. »Če pridemo med osem, smo zelo dobri. Stvari niso enostavne. Vedeti je treba, da smo napravili že veliko. Vsi si želimo medaljo, a je treba biti pošten. Eno so želje, drugo pa realnost,« še trdi odbojkarski trener in izpostavi, da je Slovenija v zadnjih mesecih izgubila proti Italiji, Franciji, Poljski in Srbiji, ki so poleg Rusije v ožjem krogu za osvojitev naslova evropskega prvaka.

Pari osmine finala evropskega prvenstva v odbojki, jutri: Slovenija – Bolgarija, Rusija – Grčija, Francija – Finska, Italija – Turčija, *****