Minuli teden sta bili na Barju dejavni tako policijska kot vojaška helikopterska enota. Konec tedna je policija izvajala aktivnosti, povezane z varovanjem nekaterih ljudi v okviru gostovanja vojaškega odbora Nata v Sloveniji, a v četrtek, 12. septembra, ob 20.30 tam ni letel policijski helikopter, kot so sprva sporočili s policije, ampak vojaški. Medtem ko na policiji pravijo, da »imajo na Barju mesta za pristanke urjenja nočnega letenja predvsem kolegi iz Slovenske vojske, ki izvajajo to urjenje vsak četrtek«, je vojska potrdila, da se tam usposabljajo v nočnem letenju s sistemom za nočno gledanje, in sicer z vojaškimi helikopterji bell-412 in AS-532 cougar.

Tistega četrtka je potekalo prav takšno usposabljanje. Medtem ko na policiji pravijo, da njihovi helikopterji na Barju med drugim letijo v okviru nadzora južne meje, jim vojaški pri tem ne pomagajo. Večinoma je njihovo urjenje povezano z zaščito in reševanjem v naravi. »Helikopterji Slovenske vojske dnevno rešujejo življenja v sistemu helikopterskih nujnih medicinskih prevozov in reševanja v gorah. Velikokrat se reševanje zavleče v nočni čas ali pa so posadke aktivirane sredi noči. Da učinkovito, pravočasno in predvsem varno priskočijo na pomoč, je njihova izurjenost v pogojih slabše vidljivosti ključna,« pravijo v Slovenski vojski, ki pri usposabljanjih, kot pravi predstavnica za odnose z javnostmi v generalštabu Mateja Trošt, pri tem kolobari, in sicer tako, da se urijo v različnih delih države v različnih obdobjih. Na tak način po njenih besedah spoznajo celoten relief, obenem pa hrup razporedijo na več območij, da ne bi motili vedno istih prebivalcev.

Lokalne skupnosti ne obveščajo

Podobna usposabljanja, namenjena tako policijskim nalogam kot zaščiti in reševanju, v nočnem času izvaja tudi letalska enota policije. Letos so izpeljali osem usposabljanj na različnih koncih Slovenije. »Izpostavljamo pa, da so ta usposabljanja, ko gre za Ljubljansko barje, na neposeljenem delu tega območja,« pravijo na policiji, kjer dodajajo, da bodo prelete Barja opravljali tudi v prihodnje, kajti »za vse naloge na južnem in jugozahodnem delu Slovenije je z Brnika to najkrajša pot in najmanj poseljen del«.

O zadnjih preletih lokalna skupnost ni bila obveščena, kar sta potrdila podžupan Brezovice Marko Čuden in župan občine Log - Dragomer Miran Stanovnik. Čuden pravi, da je v večernem času večkrat mogoče slišati helikopterje, a da jih o tem ne obveščajo. Dodaja, da so se pred kakšnim letom dni občani iz Vnanjih Goric pritoževali zaradi hrupa ob taktični vaji delnega pristajanja vojske, a da v zadnjim času pritožb ni bilo.

Na policiji sicer pravijo, da lokalnih skupnosti o izvajanju usposabljanj v nočnem času posebej ne obveščajo. Vojska pa pri obveščanju uporablja brezplačna sredstva obveščanja. Ali je treba javnost obvestiti, ocenijo tudi glede na to, ali je območje, na katerem izvajajo helikopterske aktivnosti, poseljeno ali ne.