Kašelj je refleksno dogajanje, ki nam omogoča čiščenje dihal. Kašelj ima pri majhnih otrocih, ki se ne znajo namerno odkašljati, še posebno pomembno vlogo. Omogoča odstranjevanje sluzi iz dihalnih poti, zato moramo biti z dajanjem kakršnih koli zdravil proti kašlju previdni in jih uporabljati le po nasvetu zdravnika. Z njimi lahko namreč zavremo pomembno čiščenje dihalnih poti in povzročimo kaj resnejšega.

Prehlad in kašelj…

Kašelj se pojavlja ob okužbah dihal, pojavlja pa se tudi ob celi vrsti drugih bolezni in stanj. Pri otrocih seveda kašelj najpogosteje srečamo ravno ob prehladnih obolenjih. Včasih kašelj pri otrocih deluje dramatično, saj ob njem tudi bruhajo, vendar to ne pomeni, da so zaradi tega bolj bolni – gre za draženje delov žrela in posledično refleksno bruhanje. Lahko jim gre na bruhanje tudi zato, ker majhni otroci še ne znajo izpljuniti, kar izkašljajo – to jih draži. Velikokrat sluz enostavno pogoltnejo – in s tem ni nič narobe. Iz dihal se je odstranila, v prebavilih pa se bo brez posledic razgradila.

Velikokrat se kašelj pojavlja le ponoči oziroma v ležečem položaju. To se dogaja takrat, ko otrok (ali odrasli) preboleva blago vnetje zgornjih dihal (rinosinusitis), ko mu čez dan teče iz nosu, ponoči pa ta sluz začne zatekati nazaj in pojavi se kašelj. Ta se pojavi približno uro do dve po tistem, ko otrok zaspi (ali vsaj pri miru leži), in lahko traja kar nekaj časa. Seveda se lahko pojavi tudi pozneje ponoči…

Kdaj k zdravniku?

Če otrok nima nobenih drugih težav, se dobro počuti, nima vročine, normalno jé in pije, ne diha težko, ni nobene potrebe po obisku zdravnika. Izjema so seveda dojenčki, še posebno zelo majhni.

Pregled pri pediatru vsekakor potrebujejo otroci, ki se ob kašlju slabo počutijo, imajo visoko telesno temperaturo ali imajo kakršne koli znake oteženega dihanja. Težko dihanje prepoznamo po tem, da si otrok pri dihanju pomaga z dvigovanjem ramen, da ugreza prostore med rebri in poudarjeno diha s trebuhom. Poveča se tudi hitrost dihanja. Hitrost dihanja vedno merimo v spanju – v budnem, razdraženem stanju so vrednosti vedno previsoke in s tem zavajajoče visoke.

Pregled pri zdravniku potrebujejo tudi otroci, ki kašljajo ponoči ali ob naporu, čeprav so sicer zdravi, in tisti, pri katerih opažamo napade kašlja ob stiku z določenimi alergeni, na primer ob stiku s hišnim prahom, ob košnji ali čem podobnem.

Kaj lahko naredimo sami?

V lekarnah je na voljo cela vrsta sirupov in drugih zdravil, nekateri jih pripravljajo tudi doma. Na dolžino bolezni ta zdravila ne vplivajo, lahko pa vsaj deloma blažijo težave.

Suh in dražeč kašelj zelo učinkovito ublažimo z vlažnimi inhalacijami in toplimi napitki. Pomaga tudi večerna kopel, lahko pa preprosto za minuto ali dve odpremo pipe s toplo vodo in tako navlažimo zrak v kopalnici. Zadostuje že nekaj minut vdihovanja vlažnega zraka med igro ali pa ob tem otroku preberemo pravljico. Na trgu so na voljo tudi različni inhalatorji in vlažilci zraka.

Ko so otroci prehlajeni, jih – če nimajo vročine in se dobro počutijo – nikar ne zadržujmo doma, v zaprtih prostorih. Miren sprehod na svežem zraku bo izboljšal počutje in razpoloženje, pljuča pa se bodo predihala.

Kako dolgo pa traja kašelj?

Kašelj po navadi traja veliko dlje kot povišana temperatura, nahod in slabo počutje. Kašelj lahko traja tudi nekaj tednov; tudi ko je otrok sicer že čisto v redu, je normalno živahen, jé in pije ter nima nobenih drugih težav. Za kašelj po prebolelih prehladnih obolenjih je značilno, da ga sproži že živahnejša igra, smeh, jok, globoko dihanje, sprememba temperature zraka ali sprememba telesnega položaja.

Ali lahko preprečimo zbolevanje otrok?

Žal ga popolnoma ne moremo preprečiti (pa tudi imunski sistem si morajo zgraditi), lahko pa zmanjšamo pogostost prehladov in obolevanja. Poskrbimo za čim več gibanja na svežem zraku, ponudimo sveže sadje in zelenjavo, redno in uravnoteženo prehrano, dovolj tekočine. Umivajmo si roke, v času prehladnih obolenj pa se posebno z majhnimi otroki in dojenčki izogibajmo krajev, kjer je veliko ljudi (trgovska središča!).

Katarina Plausteiner Đorđević, dr. med., je specialistka družinske medicine.