Po prihodu s sestanka v Evropskem parlamentu pa von der Leynova ni odgovorila na vprašanje, ali je spremenila poimenovanje komisarskega resorja "za zaščito našega evropskega načina življenja", ki naj bi ga vodil Grk Margaritis Schinas in s katerim je v parlamentu sprožila številne kritike.

Dejala je le, da so ji pogovori na konferenci predsednikov dali veliko zaupanja in podpore za naslednje dni in tedne, saj je zelo pomembno, da med parlamentom in komisijo vladajo razumevanje in dobri delovni odnosi. Kot je dodala, so se osredotočili na vprašanja, kot so »evropski zeleni dogovor«, digitalizacija EU in močnejša vloga Evrope v svetu.

Spremembo poimenovanje resorja za zaščito evropskega načina življenja, ki vključuje tako migracije kot varnost in zaščito zunanje meje, so zahtevali socialisti (S&D), liberalci (RE) in Zeleni. V Evropski ljudski stranki (EPP), ki ji pripada von der Leynova sicer do naziva ne želijo biti kritični.

Konferenca predsednikov parlamenta je von der Leynovo povabila tudi zato, da bi razjasnila posamezne resorje. Brez tega namreč v parlamentu ne morejo določiti, kateri odbori naj preverijo ustreznost posameznih kandidatov. Časovnico naj bi sicer konferenca predsednikov sprejela še danes.

V parlamentu so nezadovoljni tudi zaradi nejasnega poimenovanja in pristojnosti nekaterih resorjev, med drugi so izpostavili resor za »demokracijo in demografijo« ter resor "mednarodno partnerstvo", še posebej pa so bili kritični zaradi odsotnosti področij, kot so ribištvo, znanost, kultura ter socialna politika v poimenovanju resorjev.

Kot je ponazoril predsednik parlamenta David Sassoli (S&D), naziv »inovacije in mladi«, kamor sicer sodi področje izobraževanja in kulture, ne pomeni »raziskav in kulture«.